Aannemers willen geen BIM
”WAT!!! Mark, wat zeg je nou? Aannemers willen geen BIM? Je bent toch een BIM regisseur en fervent voorstander van grootschalige BIM adoptie in de sector? Jouw doel is toch dat iedereen met BIM gaat werken?”
Heb ik de aandacht? Mooi! Ik kan mij voorstellen dat bij het lezen van de titel van deze blog dit soort vragen en opmerkingen in je opkwamen. Óf je dacht, ja dat klopt, aannemers willen inderdaad geen BIM. Voor deze blog laat ik die tweede gedachte even voor wat het is, want het is allang geen kwestie meer van willen. We zijn op een punt beland dat (kennis van) BIM een must is om te overleven.
Optimalisatie
Aannemers willen geen BIM. Want wat levert het nou op? Is (een) BIM eigenlijk wel een optimalisatie? We zijn nu aan het bakkeleien over informatie die niet aan een model is gekoppeld. Dat soort discussies hadden we vroeger nooit. En tja, dat kost wel weer een aantal uur in de week. Dát is inderdaad niet wat we willen.
Wat we daarentegen wél willen is een organisatie die in staat is om een project volledig virtueel uit te werken. Een virtueel uitgewerkt project waarin informatie 100% overdraagbaar is, het bouwproces voorspelbaar wordt gemaakt en menselijke expertise optimaal benut wordt. We willen dus geen BIM, maar we willen wel (business) optimalisatie.
Leren fietsen
Zie BIM als je eerste stapjes die je zette toen je ruim een jaar oud was. Die stapjes waren noodzakelijk maar niet het eindstation van je ontwikkeling. Want je wilde ook nog leren fietsen. Fietsen lukte niet van de een op de andere dag. Je begon met zijwieltjes, daarna was het nog behoorlijk lastig om je evenwicht te vinden, de wereld leek ook ineens veel sneller te gaan en daar moesten je zintuigen aan wennen. Net als een verandering in je werkveld. Toch is het fietsen uiteindelijk gelukt (bij de meeste in ieder geval…) en was het toch wel erg fijn om sneller van A naar B te komen.
Lekker fietsen, meer dan 1 ding nodig
Wat heb je nodig om lekker te kunnen fietsen? Behalve dan die eerste stapjes (=BIM), in ieder geval een goede fiets en de juiste accessoires (=technologieën), maar ook een fatsoenlijke weg die ergens naar toe leidt is belangrijk (=visie van de organisatie). Oh en laten we de verkeersregels niet vergeten (=skills/kennis van effectieve toepassing van werkwijzen). Haal een van deze vier punten weg en je hebt een niet werkend systeem. Geen verkeersregels leidt tot chaos, geen weg zorgt ervoor dat je niet vooruit komt, geen fiets, nou ja zonder fiets blijft je vermogen om te verplaatsen dus bij lopen. En dat kunnen we al!
Waarom blijven we niet lopen?
Je zou kunnen zeggen, waarom blijven we niet gewoon lopen? We doen het al jaren zo en over het algemeen behoorlijk succesvol. Tja daar is iets voor te zeggen... Of toch niet? Ontwerpen worden technisch complexer, energievraagstukken van hoger niveau, contracten worden ingewikkelder, technologie ontwikkelt zich exponentieel, de maatschappij en de wereld waarin we leven verandert sneller dan ooit. Als we blijven lopen, dan ondergaan we hetzelfde evolutionaire lot als de Neanderthaler. Ik ben er al een tijdje geen tegen gekomen. Niet best dus.
Winnen
Als J.P. van Eesteren willen wij meer dan alleen BIM. We willen kunnen fietsen, sterker nog, we willen de Tour de France winnen. En in de toekomst willen we racen op het circuit van Zandvoort. Wij willen winnen door het beste uit technologie, organisatie en mensen te halen. Hiervoor moeten we BIM echt uit de context van softwarepakketjes halen. Het is zoveel meer. We gaan naar een tijd waarin Virtual Design & Construction (VDC) werkelijkheid wordt en er geen paal meer de grond in gaat zonder virtueel uitgewerkt project. We willen geen BIM, we willen meer!
Mark Moerman
BIM regisseur - J.P. van Eesteren