BIM regie, sleutel tot succes
De functie op mijn visitekaartje leest: BIM regisseur. Voluit geschreven is dit Bouw Informatie Model regisseur. Een hele mond vol! Maar wat is het regisseren van een Bouw Informatie Model nou precies? En misschien nog wel belangrijker, waarom doen we dat eigenlijk? Dat ga ik in deze blog kort uit leggen. Ik ga het vooral proberen zo simpel mogelijk te houden, want zoals Confucius ooit al zei: ‘Het leven is heel simpel, maar we blijven proberen het gecompliceerd te maken.’ En dat is helaas ook in de wereld van BIM maar al te vaak aan de orde.
'Orde' in de chaos
Stel je voor, je hebt een nieuwe baan als bibliothecaris. Op je eerste werkdag loop je je nieuwe bibliotheek in en wat vind je daar... Een stapel boeken die in de ergste nachtmerrie van een bibliothecaris nog niet eens voorkomt. Je weet dat je alle boeken hebt, maar probeer in deze stapel maar eens dat ene boek te vinden.
Dat moet anders, er moet structuur komen! Je bent een groot fan van stijlvol design en dus beslis je om de boeken te sorteren op kleur, want het moet er wel een beetje mooi uitzien, toch? Na een week druk in de weer te zijn, is je bibliotheek precies zo gesorteerd als je had bedacht…
Eindelijk kun je de deuren van je kennis-walhalla (bibliotheek is ook maar een stoffig begrip) opengooien zodat mensen de zoete nectar van het geschreven woord in zich op kunnen nemen. Daar zit je dan vol trots als de eerste klant binnenkomt. Deze mevrouw weet precies wat ze hebben wil en gelukkig weet je direct waar dit boek staat. So far so good!
Blauwe kaften
Je volgende klant is een bus vol studenten, met een onstilbare honger voor kennis. Ze lopen je bibliotheek in en verbazen zich over de prachtig gekleurde boekenplanken, wat een plaatje! Maar helaas komen ze al snel tot de conclusie dat het zoeken naar de juiste boeken voor hun specifieke onderwerpen, een vreselijk tijdrovende bezigheid is. Niet alle boeken met het onderwerp Middeleeuwse Bouwtechniek (om maar iets te noemen) zijn voorzien van een blauwe kaft. Het is dan ook een dagtaak geworden om alle 10 boeken van het lijstje te vinden. En dit geldt voor die hele bus studenten. Je rangschikking van de boeken op kleur is dus achteraf gezien niet zo heel handig. Je kunt het natuurlijk weer helemaal omgooien maar dat betekent ook dat je je deuren weer moet sluiten en dat is bad for business. Het zijn stressvolle tijden voor jou als bibliothecaris.
Metaforen
Wat heeft dit verhaal nou met BIM te maken? De bibliotheek is een metafoor voor het model, de boeken een metafoor voor (bouw)informatie, de studenten zijn de stakeholders in een project (architect, constructeur, bouwer, klant, etc.) Én de bibliothecaris? Dat ben ik! Succesvol bouwen is in grote mate afhankelijk van de wijze waarop informatie wordt uitgewisseld en succesvolle uitwisseling vindt plaats door de juiste structurering. Op basis van informatie worden beslissingen genomen, beslissingen leiden tot actie en actie leidt tot succes (of falen).
Informatie, informatie, informatie
Als BIM regisseurs ondersteunen wij het projectteam (inclusief externe bouwpartners) door in een vroeg stadium na te denken over de informatie-behoefte van een project en deze gestructureerd vorm te geven. Doe je dat op de juiste manier? Dan is de bouwinformatie gericht te onttrekken uit het model, in iedere fase en door iedere stakeholder. Alle stakeholders werken dan met informatie uit een gecentraliseerde database (het BIM model) met als gevolg dat er beslissingen genomen kunnen worden op (actuele) betrouwbare informatie.
En zoals ik eerder al aanstipte is correcte informatie de basis van succes! Die correctie informatie is maar een deel van ons werk als BIM-regisseurs, maar wel een héél kritisch onderdeel. Want om in de wereld van metaforen te blijven, 'garbage in, is garbage out' als het gaat om informatie onttrekken uit BIM modellen. En als iedereen dat begrijpt dan maken we echt grote stappen!
Mark Moerman
BIM regisseur - J.P. van Eesteren