Goed voornemen voor de toekomst

2015, ik heb er zin in! Tijd om dingen anders te gaan doen! Stoppen met al dat fast food, meer gaan hardlopen, etc. etc. Einde van dit jaar moet ik de vorm van een topsporter hebben. Iemand mag toch dromen? Ik heb naast de standaard voornemens al een aantal jaar ook een voornemen van een andere orde, namelijk kennisontwikkeling. Een voorbeeld van een aantal jaar terug was BIM-kennis. Dat voornemen blijft er ook dit jaar gewoon weer op staan, er is altijd meer te leren, maar er zijn er ook een aantal nieuwe bijgekomen, die volledig los staan van wat ik nu weet en/of kan. En dat doe ik met een reden…

Veranderingen

De wereld is aan het veranderen, continu en in hoog tempo. Een goed voorbeeld is de slogan: Nederland verandert, de zorg verandert mee. Veel explicieter wordt het niet. Een van de veranderingen die de laatste tijd regelmatig in het nieuws is geweest, vind ik interessant om nader te belichten. Namelijk verplaatsing van activiteiten vanuit de fysieke wereld naar de virtuele (digitale) wereld. Het krantenartikel hieronder gaat over een grote Nederlandse bank die de komende jaren kantoren gaat sluiten omdat klanten steeds meer zelf vanuit de luie stoel kan regelen.

Positief

Dit soort ontwikkelingen, waar software en hardware taken overnemen van mensen, gaat in de bouw ook zijn weerslag hebben. Want een computer kan beter tellen dan jou of mij, hij kan complexe analyses veel nauwkeuriger uitvoeren, virtuele simulaties draaien om zo problemen te voorkomen in het ‘eggie’ en een computer hoeft geen pauze om te eten. Wat zijn de gevolgen hiervan? Er zijn minder mensen nodig, dus banen gaan geschrapt worden. Dat is wel duidelijk uit het krantenartikel. Wat dit krantenartikel niet benoemt is de positieve kant van deze veranderingen. Namelijk dat er heel nieuwe combinaties van kennis gevraagd wordt om dit tot stand te brengen. Dit zijn kansen! Deze gaan zich in onze sector de komende jaren heel, heel veel voor doen.

Stilstaan is geen optie

Er is dus meer dan genoeg om naar uit te kijken, want in de zeer nabije toekomst hebben we bijvoorbeeld data-analisten, BIM managers, virtual planners of (construction) software engineers nodig. Deze omschakeling zorgt ervoor dat de vraag-aanbod verhouding ten gunste voor mensen uitpakt en niet voor de bedrijven. Het wordt nog mooier dat je als ervaren bouw-professional de lastige kennis al hebt vergaard (ontwerpen , bouwlogistiek of procesmanagement om maar wat voorbeelden te noemen). Dus eigenlijk rest dan alleen het onder de knie krijgen van nieuwe software. Tegenwoordig hoef je hier ook geen raketgeleerde meer voor te zijn. De statistieken liegen er niet om, over 10 jaar zijn 65% van de banen veranderd, banen die nu nog niet eens bestaan. Stilstaan is simpelweg geen optie.

Dus mijn advies is om naast het 3x keer in de week een uurtje te hardlopen, dit zelfde te doen voor de hersenen. Braintraining om het een naam te geven. Lees een boek of bekijk Youtube filmpjes over een compleet ander onderwerp dan je gewend bent, praat met anderen die veel meer over andere onderwerpen weten, ga op zoek naar jouw verborgen interesses en ik garandeer je dat de toekomst één groot avontuur wordt!

Mark Moerman
BIM regisseur - J.P. van Eesteren