Slimmer met BIM Basis afspraken

In de BIM-wereld zijn al verschrikkelijk veel initiatieven geweest om afspraken te maken over het BIM-proces. Voor elk project schrijven we weer een vuistdik BIM-protocol vol met afspraken. Dit protocol belandt vervolgens vaak ongelezen op de plank, en wordt door anderen ervaren als onnodig ingewikkeld en onleesbaar. Elke partij heeft zijn eigen protocol, met net weer een andere vraagstelling en interpretatie. Modellerende partijen worden daarmee voor elk project met andere vragen geconfronteerd. Dat moet toch slimmer kunnen.

Op zoek naar de overeenkomsten

Vanuit de “grote” aannemers is er dan ook een initiatief ontstaan om juist op zoek te gaan naar onderlinge overeenkomsten. Als we met elkaar vastleggen waar we het over eens zijn, dan vragen we op dat gebied voortaan allemaal hetzelfde en kan iedereen daar zijn proces op inrichten. Zo is de BIM Basis Informatieleveringsspecificatie (ILS) ontstaan. Ik hoor je denken… BIM Basis wat? Dat is inderdaad een goed scrabble-woord… en of het nu duidelijker wordt met nog een afkorting erbij? Maar zet je scepsis nog even opzij, want ik geloof echt dat we hiermee een stap in de goede richting zetten!

Eerste bijeenkomst met BIM-experts van verschillende aannemers

Initiatief vanuit de grootste gebruikersgroep

‘Waarom juist vanuit de aannemers?” Op dit moment zijn wij de grootste gebruikers van BIM-modellen, aan de ene kant vanuit de adviseurs zoals architecten, constructeurs en installatieadviseurs. Aan de andere kant van de bouwspecialisten, die modellen aanleveren van onderdelen die zij leveren op de bouw. Al deze modellen komen nu vaak samen bij de BIM manager/coördinator/regisseur of hoe je hem/haar wil noemen. Juist vanuit deze groep, die dagelijks met deze modellen werkt, is dit initiatief ontstaan.

Geen dik rapport, maar een A4-tje

Wellicht denk je: “Leuk, dan hebben we er weer een standaard bij, alsof we er al niet genoeg hadden…”. Terechte opmerking, maar eigenlijk is de BIM Basis ILS niets nieuws. Wat we feitelijk afspreken, is gebaseerd op geldende Open Standaarden zoals IFC en normen zoals de RVB BIM-norm. Het is dan ook veel meer een bekrachtiging van hoe er nu al gewerkt wordt. Maar dan op een heldere en simpele manier, die iedereen begrijpt, en geen dik rapport maar gewoon één dubbelzijdig A4-tje.

In de praktijk behoefte aan verbetering

“Maar waarom is dit nog nodig, we werken toch al jaren met BIM-modellen?” Dat klopt, toch zie je in de praktijk dat er in dit proces nog wel wat te verbeteren is. Zo komen we nog elke dag modellen tegen met verschillende nulpunten, staat bij iedere partij informatie op een andere plek, is niet alle informatie consistent en consequent, en wordt er gewerkt met verschillende classificaties en coderingen. Gevolg, je moet veel zoeken naar informatie, en niet alle informatie is betrouwbaar. Door netjes de Basis ILS te volgen kunnen we een grote stap maken in het efficiënter gebruiken van de BIM-modellen.

Sluit je aan!

“Wat is er zo uniek?” vraag je je dan misschien af. Het unieke is wat mij betreft vooral de samenwerking tussen de verschillende aannemers. De aanwezige personen werken dagelijks met modellen, lopen allemaal tegen dezelfde problemen aan, en zien het belang van het open en eerlijk bespreken van zaken die nog beter kunnen. Deze nieuwe generatie is niet bang om kennis te delen, omdat we beseffen dat we alleen verder komen door gezamenlijk op te trekken. Dit kunnen we ook niet alleen, en daarom roepen we iedereen in de keten op om deze afspraken te ondersteunen en je aan te sluiten bij dit initiatief.

Volgende stap

Onze volgende stap, is om de afspraken zo breed mogelijk bekend en gedragen te krijgen. Hiervoor hebben we vele stakeholders benoemd, denk aan architecten, constructeurs, bouwspecialisten, maar ook bijvoorbeeld opdrachtgevers, gebruikers, software leveranciers en opleidingsinstituten.

Meer informatie

Wil je meer weten over de BIM Basis ILS? Download dan hier de pdf.
Overigens worden de afspraken beheerd door het BIM-loket en is alle informatie ook te bekijken via de website van het BIM-loket.

Jeroen Koomen
BIM Regisseur – J.P. van Eesteren

Tweede bijeenkomst met BIM-experts van verschillende aannemers met uitgewerkte afspraken