“Ik sta bij mijn collega’s bekend als de circulariteitsgoeroe.”

Rebecca Leising, planontwikkelaar

‘Op de middelbare school kwam mijn interesse voor techniek en architectuur eigenlijk pas echt naar voren. Ik was niet zo goed in taal, maar vond de exacte vakken echt geweldig. Daarnaast kreeg ik veel kunst en cultuur vanuit mijn opvoeding mee. Met mijn ouders heb ik veel verschillende steden in Europa bezocht, waarbij ik er niet aan ontkwam om kerken, musea en iconische gebouwen te bezichtigen. Na de middelbare school ben ik ook mede hierom gestart met mijn bachelor Architectuur aan de TU Delft. Na deze driejarige bachelor heb ik mijn tweejarige master Bouwtechniek afgerond. Ik vond architectuur heel leuk, maar had toch meer affiniteit met de technische uitwerking van gebouwen. Tijdens mijn afstuderen ben ik mij gaan verdiepen in de circulaire bouweconomie en ben ik afgestudeerd op circulaire gevelsystemen. Na mijn afstuderen ben ik begonnen met mijn TBI-traineeship. Hier heb ik gedurende twee jaar kennis en ervaring opgedaan bij drie verschillende TBI-bedrijven: Synchroon, J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Tijdens mijn traineeship bij J.P. van Eesteren werkte ik in de werkvoorbereiding aan de bouw van het circulaire project Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg, hier kwamen theorie en praktijk bij elkaar.

Mijn rol binnen J.P. van Eesteren

Na twee jaar traineeship ben ik begonnen als planontwikkelaar bij J.P. van Eesteren. Hier werk ik aan wisselende projecten in verschillende ontwerpfases. Als afdeling Planontwikkeling zijn we de ‘spin in het web’ binnen de tender en ontwerpfase. Dit houdt in dat we verantwoordelijk zijn voor het aansturen van de projecten en ontwerpteams vanuit proces, techniek en haalbaarheid. Dit vertaalt zich naar een nauwe samenwerking met zowel andere interne afdelingen (zoals Calculatie, Projectontwikkeling, Inkoop, Centrale Werkvoorbereiding) als externe adviseurs, zoals de projectarchitect, installateur of constructeur. Vanuit de Planontwikkelingsafdeling doen wij alles vanaf de SO- (Schets Ontwerp) fase tot en met de TO- (Technisch Ontwerp) fase. Na de TO-fase dragen we het stokje over aan het uitvoeringsteam, zodat zij verder kunnen met de voorbereiding (UO) en de realisatie.

Op het gebied van circulariteit probeer ik zo veel mogelijk nieuwe kennis en ervaring op te doen en mijn huidige kennis in te zetten. Als er een visie op circulariteit binnen een project of tender nodig is, dan wordt er vaak om mijn ideeën gevraagd.

“Ik denk ook graag mee over hoe we circulariteit binnen ons bedrijf een duidelijke plek kunnen geven. Binnen J.P. van Eesteren sta ik bij mijn collega’s dan ook wel bekend als de circulariteitsgoeroe.”

Het mooiste aan werken in de bouw

Het mooiste aan het werken in de bouw is toch wel dat wat je bedenkt ook echt tastbaar wordt. Samen met een heel team draag je bij aan de gebouwde omgeving. Daarnaast houd ik van een complexe puzzel en zo zie ik een gebouw en het proces ook wel. Denk maar aan Triodos Bank, dat was echt een tof werk en het eerste project waar ik voor J.P. van Eesteren aan mee mocht werken. Hopelijk volgen er nog veel meer.

J.P. van Eesteren biedt je alle kansen

Binnen ons bedrijf werken echte aanpakkers. Hoe complexer hoe beter en niet lullen, maar poetsen. Iedereen is heel vriendelijk met een gezonde dosis humor. We hebben een proces dat ingericht is op complexe en uitdagende werken en daar wordt iedereen ook echt enthousiast van. Dat is ook zeker een reden waarom ik bij J.P. van Eesteren ben gaan werken. We gaan geen uitdaging uit de weg. Elk project heeft zo zijn uitdagingen en unieke onderdelen, denk aan de (hybride) houten hoogbouwconstructie van het project HAUT of het ‘bladerdak’ van het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterij.

J.P. van Eesteren biedt je alle kansen en daagt je echt uit door middel van de diverse en spraakmakende projecten. Ik merk dat wij als JP’ers altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Of dit nu gaat over kennis van technieken of over manieren om veilig en duurzaam te werken. We passen ze toe en delen ze met elkaar. De combinatie werksfeer, toffe projecten en kennis die we in huis hebben zorgt ervoor dat het nooit saai is.’

Stuur verhaal door