"Bouwen is een teamsport."

Sander Kok, teamleider Werkvoorbereiding en Uitvoering

Achtergrond

'Na het afronden van mijn lts (lagere technische school) en mts (middelbare technische school) ben ik in 1997 begonnen in de bouw. Zo heb ik verschillende functies bekleed en elke trede van de ladder doorlopen. Na 18 jaar kwam ik medio 2016 bij J.P. van Eesteren terecht. Dat zat hem heel sterk in de menselijke touch. Tijdens de gesprekken kwam de nuchterheid en de menselijke kant van het bedrijf naar voren, een kernwaarde die voor mij doorslaggevend was. Ons bedrijf is op mensen gericht, dat is wel echt iets wat ik zocht en nog steeds erg prettig vind.

Deadlines halen en mijlpalen waarborgen

In basis ben ik in hart en nieren een realisator. Ik verbouw bijvoorbeeld zelf oldtimer campers en ook mijn eigen dijkhuis heb ik, samen met mijn vriendin, grondig gerenoveerd. Inmiddels is het bijna een nieuw huis. Ik ben niet bang voor vieze handen. Het leveren van iets tastbaars is wie ik ben en dat is in de bouw natuurlijk precies hetzelfde. Dat maakt het werken in dit vakgebied zo leuk. Bouwen gaat over samen deadlines halen en mijlpalen waarborgen. Als een iconisch gebouw, zoals Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg, er dan uiteindelijk staat dan geeft dat een enorme kick. Als de mensen uit het team, denk aan onderaannemers, adviseurs en klanten, die energie ook voelen, dan is díe kick eigenlijk nog groter dan die van het project zelf. Dat je er met z’n allen iets moois van hebt gemaakt door een absolute en pure samenwerking.

Gezamenlijk succes met alle stakeholders

Als teamleider werkvoorbereiding en uitvoering probeer ik vooral een klimaat neer te zetten waarbinnen iedereen goed kan functioneren. Een bouwproces kent veel stakeholders, denk aan klanten, omwonenden en onderaannemers. Dit geeft veel dynamiek en de verschillende belangen zorgen ervoor dat het begrip ‘samen’ zeer belangrijk is. Want bouwen is een teamsport. Een sport waarbij je op elkaars kennis en expertise moet kunnen vertrouwen en elkaar het vertrouwen moet kunnen geven. Dan krijgen we als fijne club van vakidioten alles voor elkaar.

Vanuit mijn functie creëer ik een omgeving waarin het gezamenlijke succes van alle stakeholders naar voren komt. Hiervoor moet ik begrijpen wat iemand beweegt en waarom iemand iets doet. Dit is dan ook weer terug te voeren op communicatie en motivatie. Dat zijn de twee woorden die het beste beschrijven wat ik doe en waar ik voor sta. Iedereen heeft ’s ochtends een motivatie om uit bed te komen. Als je samen met je stakeholders ervoor zorgt dat die motivatie er is, omdat we een gezamenlijke missie hebben, dan zorgt dat voor een prettige en soepele samenwerking.

“Communicatie en motivatie zijn de woorden die het beste beschrijven wat ik doe en waar ik voor sta.”

Iets terugdoen voor de maatschappij

Nu ik wat ouder word, merk ik wel dat ik ook steeds meer wil doen met projecten of initiatieven de betekenis hebben. Zijn er bijvoorbeeld kinderen die niet op vakantie kunnen, maar in plaats daarvan hutten gaan bouwen? Dan wil ik best overgebleven hout op de bouwplaats bij elkaar sprokkelen, zodat zij toch een geweldige vakantietijd hebben. Als een project echt een betekenis krijgt, ga ik nog harder lopen. Zo doe ik toch iets terug voor de maatschappij, want iedereen heeft gewoon recht op een beetje geluk in zijn of haar leven.

“Als een project echt een betekenis krijgt ga ik nog harder lopen.”

Ruimte voor de mens

Bij JP kom je in een hele aangename werksfeer terecht, het voelt als een warm bad. Het is een sociaal bedrijf waar echt ruimte is voor de mens. Contact opnemen met collega’s is heel laagdrempelig en op elk niveau van de organisatie is waardering. Iedereen is even waardevol. We zijn een bedrijf waar we zeggen waar het op staat, maar altijd respectvol blijven en open staan voor elkaars meningen en verschillen en met de persoonlijke sfeer van een familiebedrijf. We zijn echte doorpakkers die in twee jaar van een grasveld naar een operationeel gebouw gaan. Met alle stakeholders pakken we dat met beide handen aan.’

Stuur verhaal door