Op naar een duurzame bouw

Binnen de utiliteitsbouw willen we voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Verduurzaming speelt een belangrijke rol in elk aspect van ons werk. Van ontwerp tot uitvoering. Van kantoor tot bouwplaats. We proberen ecosystemen en natuurlijke hulpbronnen te sparen, en minder te vervuilen. Elke stap die we zetten op weg naar een duurzamere bouw is er een.  

Om de verduurzaming verder te versnellen passen we nieuwe en slimme energieoplossingen op de bouwplaats toe.

Circulair bouwen 

We bouwen steeds vaker modulair en demontabel. En we ijveren voor meer en beter gebruik van het materialenpaspoort. Zo bouwen we efficiënter, reduceren we afval, en kunnen we delen van gebouwen later opnieuw gebruiken. Daarnaast zetten we nu al in op het hergebruik van materialen, bijvoorbeeld door betonpuin te verwerken in een nieuw gebouw. 

Samen bouwen aan duurzaamheid 

Circulair ondernemen is een van de pijlers van TBI, het concern waarvan wij onderdeel uitmaken. We delen kennis en ervaringen met andere TBI-ondernemingen. En werken regelmatig samen om projecten duurzamer te maken.   

Bij project De Goudse Waarden werd isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken toegepast.

Duurzame bouwplaats 

De bouwplaats is onze werkplek. Daar doen we er alles aan om afvalstromen te beperken. We werken er hard aan om energieverbruik en uitstoot te verminderen. En we zetten bijvoorbeeld zonnepanelen en elektrisch transport in. Zo gaan we ervoor zorgen dat we in 2030 volledig CO₂-neutraal bouwen.   

We bouwden HAUT, de hoogste hybride houten woontoren ter wereld. Hierin is 2800 kuub beton vervangen door hout. 

Het nieuwe kantoor voor Triodos Bank heeft een houten draagconstructie, die geheel gedemonteerd en opnieuw gebruikt kan worden. 

Bij Little C namen we, samen met ERA Contour, de allereerste elektrisch aangedreven autolaadkraan met aanhangwagen in gebruik. 

Bij project Westerpark West verwerken we maar liefst 7.000 ton betonpuin uit de vorige bebouwing tot nieuwe grondstof. 

De innovatieve bewegende gevel van het hotel QO zorgt voor extra isolatie op koelere dagen of laat zonlicht binnenstromen voor verwarming, zodat de kamer altijd op een aangename temperatuur blijft.

De verwijderde gevelelementen van de voormalige Shell-toren in Amsterdam gebruikten we bij de bouw van een duurzaam hotel. Het ging in totaal om 5.000 ton beton.  

CO₂-prestatieladder 

De CO₂-prestatieladder helpt om de eigen CO₂-uitstoot en die van leveranciers te kennen. Het stimuleert ons om te blijven zoeken naar mogelijkheden om de CO₂-uitstoot terug te dringen. We zijn gecertificeerd op niveau 3 van deze ladder, bekijk hier onze organisatiepagina op SKAO en bekijk onze certificaten hier. Ieder (half)jaar voeren we een Carbon Footprint Analyse (CFA) uit. Download hier het laatste rapport

Benieuwd naar onze andere projecten?

Neem een kijkje