Historie

Sinds 1932 werkt J.P. van Eesteren al aan de meest bijzondere gebouwen. Hieronder een aantal mijlpalen van de afgelopen negentig jaar.

1932

Oprichting J.P. van Eesteren

Jacobus, 'Jaap', Pieter van Eesteren startte in 1932 Aanneming Maatschappij J.P. van Eesteren B.V. in Rotterdam.

1937

De Kuip, Rotterdam

Op 34-jarige leeftijd won Jaap van Eesteren de aanbesteding van elf andere geïnteresseerde aannemers. De bouw werd in recordtempo gestart en tien maanden na het slaan van de eerste paal werd De Kuip opgeleverd.

1953

Groothandelsgebouw, Rotterdam

Begin jaren 50 verrees het Groothandelsgebouw op de plaats van het oude Diergaarde Blijdorp. Als een van de eerste gebouwen na de bombardementen op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. De eerste paal werd geslagen op 17 mei 1947, tijdens de eerste ‘Opbouwdag’.

1960

Euromast, Rotterdam

De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 gebouwd. De bemasting van een schip werd gebruikt als inspiratie voor het ontwerp en dit zorgde ook voor de naam Euromast. Het ontwerp van het restaurant met uitkijkplatform is gebaseerd op het kraaiennest in een scheepsmast.

1966

Medische Faculteit, Rotterdam

In de jaren 60 is er onvoldoende plek voor medische studenten in Nederland en veel behoefte aan artsen en medici. Er wordt besloten om de Medische Faculteit te bouwen. Op 7 februari 1966 ging de eerste paal de grond in. Met behulp van een glijbekisting worden na elkaar twee betonnen kernen van 103 meter hoogte gestort. De toren van de Medische Faculteit werd in 1968 in gebruik genomen. Tegenwoordig staat dit bekend als het Erasmus Medisch Centrum.

1967

De Nederlandsche Bank, Amsterdam

Aan het Frederiksplein in Amsterdam bouwden we de nieuwbouw van De Nederlandsche Bank, een ontwerp van architect Marius Duintjer. In 1961 ging de eerste paal de grond in en in mei 1968 opende koningin Juliana officieel het kantoor.

1976

Shell Hofplein, Rotterdam

De Amsterdamse architect Piet Boonstra ontwierp de toren van 95 meter hoog met parkeergarage voor 300 auto's. In december 1973 werd de eerste paal geslagen. Het gebouw was opgebouwd rond twee kernen met liften, toiletten en trappenhuizen. Op de hoogste verdieping van het oude gebouw kwam ook een verbinding met de nieuwbouw. In november 1976 werd het opgeleverd.

1979

Europoint, Rotterdam

De drie torens aan het Marconiplein in Rotterdam zijn begin jaren 70 ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). De torens zijn 95 meter hoog en hebben 24 verdiepingen. Er is gebruik gemaakt van dragende betonnen kolommen in de gevel en een betonnen kern voor liften, trappenhuizen, toiletgroepen en technische ruimtes.

1982

Onderdeel van TBI Holdings

Sinds 1982 werden we onderdeel van TBI Holdings. Onder TBI vallen ook Comfort Partners, Croonwolter&dros, Eekels, Era Contour, Giesbers Installatiegroep, Hazenberg, Hevo, Koopmans, MDB, Mobilis, Nico de Bont, Rutges, Soltegro, Synchroon, TBI SSC, Voorbij Funderingstechniek, Voorbij Prefab, Voton en WTH.

1991

De Tweede Kamer der Staten Generaal, Den Haag

J.P. van Eesteren bouwde de uitbreiding van de Tweede Kamer, ontworpen door architect Pi de Bruijn. De verschillende bestaande monumentale gebouwen van de Tweede Kamer in en rond het Binnenhof in Den Haag zijn hierdoor aan elkaar verbonden. Hier zijn ook de commissiezalen, perstoren en de plenaire vergaderzaal in gevestigd.

1997

Opening vestiging Amsterdam

In 1997 werd de vestiging van onze afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie in Amsterdam geopend.

1999

ABN Amro Bank, Amsterdam

Het hoofdkantoor van ABN Amro, aan de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas, bestaat uit hoogbouw in twee torens en een laagbouwcomplex van 6 verdiepingen met daaronder een tweelaagse parkeerkelder voor 750 auto's. Het complex heeft een bruto vloeroppervlak van 121.000 m², waarvan 90.000 m² kantoorruimte. De gevels zijn klimaatgevels met een isolerende beglazing, zonwerende coating en een voorzetruit.

1999
Van Gogh Museum

Van Gogh Museum, Amsterdam

De nieuwe vleugel van het Van Gogh Museum is een energieonafhankelijk gebouw dat verdiept ligt in het Museumplein en ondergronds is verbonden met het bestaande Rietveldgebouw. De vijver in de patio van het bestaande Van Gogh Museum is verdwenen om plaats te maken voor de nieuwe hoofdentree. De voormalige patio is overkapt door een glazen paviljoen. Tussen het dak en de gevel liggen trapeziumvormige glasvlakken. Aan het glas en de verlichting zijn bijzondere eisen gesteld voor het juiste licht op de schilderijen.


2003

Uitbreiding en renovatie Catshuis, Den Haag

De renovatie van Het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president, is in 1999 gestart. Onder het bestaande Catshuis is een betonnen fundering met daaronder betonpalen gemaakt. Er is een ondergrondse kelderbak gebouwd voor een keuken en technische en sanitaire voorzieningen. Op de begane grond van het Catshuis zelf ging het vooral om klimaat- en comfortvergroting en op de eerste verdieping is een volledig ingericht privé-appartement gemaakt. Het project is in december 2003 afgerond.

2011

Paleis van Justitie, Amsterdam

IJDock, zo’n 500 meter van het Centraal Station in Amsterdam, is een modern verblijfsgebied waar partners zoals de Rijksgebouwendienst in investeren. Naast drie kantoorgebouwen is er een woontoren met 56 appartementen, in de plint commerciële ruimte en een hotel met 300 kamers gerealiseerd. De parkeergarage heeft 500 plaatsen en de passantenhaven 60 ligplaatsen. Het project is gebouwd door drie aannemers. J.P. van Eesteren heeft de twee gebouwen van het Paleis van Justitie gemaakt met het duurzaamheidscertificaat BREEAM.

2012

Fusie met Heijmerink Bouw en opening vestiging Bunnik

In 2012 fuseerde J.P. van Eesteren met Heijmerink Bouw en ging verder onder de naam J.P. van Eesteren. Naast vestigingen in Barendrecht en Amsterdam openden we dat jaar ook een vestiging in Bunnik.

2013

Rijksmuseum, Amsterdam

De uitvoering was in meerdere percelen verdeeld. Onze opdracht betrof perceel vijf: de bouwkundige werkzaamheden aan het bestaande hoofdgebouw, de nieuwbouw van het Aziatisch paviljoen, de nieuwbouw van het studiecentrum en de afbouw van de energiering. Ook de coördinatie van de nevenaannemers van de overige percelen (civiel, installaties, specifieke restauratiewerken), de logistiek en het bouwplaatsbeheer van het totale project was in onze handen. Het project is in juli 2012 opgeleverd waarna het Rijksmuseum met de inrichting is begonnen.

2014

Markthal, Rotterdam

Midden in het Laurenskwartier, recht tegenover station Blaak en op loopafstand van de Koopgoot, staat de eerste Markthal van Nederland. Op de marktvloer bieden ondernemers hun producten aan. Aan de zijkanten zijn winkels zoals een kookwinkel, een wijnhandel en een bakker gevestigd. In het souterrain is een supermarkt, een slijterij en een drogisterij. Onder de hal is een vierlaagse parkeergarage met 1.200 plaatsen. De Markthal heeft een spectaculaire veertig meter hoge boog, die wordt gevormd door 226 appartementen. De bovenbouw is door J.P. van Eesteren gerealiseerd.

2016
Verhuizing kantoor Barendrecht naar kantoor Gouda

Verhuizing hoofdkantoor van Barendrecht naar Gouda

In 2016 verhuisden we met ons hoofdkantoor van Barendrecht naar de Hanzeweg 16 in Gouda. Collega's uit Barendrecht en Bunnik werken nu samen op één plek.

2018

European Patent Office, Rijswijk

In Rijswijk staat het 27 verdiepingen tellende nieuwe kantoor van de grootste internationale organisatie in Nederland, het European Patent Office. Een integrale samenwerking tussen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, verantwoordelijk voor zowel het ontwerp, de engineering als de realisatie. De nieuwbouw bestaat uit 85.000 m². Het hoofdgebouw van 150 meter lang kent een staalconstructie, van meer dan 10.000 ton staal, heel veel glas, in totaal zo'n 100.000 m², en een grote waterpartij die het gebouw omringt.

2019

Naturalis, Leiden

Voor Naturalis realiseerde J.P. van Eesteren de renovatie en nieuwbouw van samen circa 38.000 m². In het gebouw zit het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten. Naturalis koos voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. De eyecatcher van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. Deze is net als de gevels en het interieur van het museum gemaakt van duurzame materialen.

2019

Triodos Bank, Driebergen-Rijsenburg

J.P. van Eesteren realiseerde het nieuwe kantoor van 12.500 m² voor Triodos Bank Nederland op Landgoed De Reehorst. Het project is uniek door de duurzame aanpak van het bouwproces en de bio-based materiaalkeuzes. Het is remontabel gebouwd. Het gebouw is verdeeld over drie torens die met elkaar verbonden zijn. De stabiliserende kern van het gebouw bestaat uit een duurzaam houten constructie. Het gebouw heeft een BREEAM Outstanding duurzaamheidscertificaat en is volledig energieneutraal.

2022

HAUT, Amsterdam

HAUT is met 21 verdiepingen en 52 woningen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, vervaardigd met Cross Laminated Timber (CLT) vloeren en wanden. Ook is het BREEAM gecertificeerd met de score 'Outstanding'. HAUT heeft zonnepanelen in de gevel en op het dak, heeft innovatieve installaties, groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’. J.P. van Eesteren is, naast HAUT en Triodos Bank, ook bij diverse nieuwe initiatieven in hout betrokken.

2022

Grotius, Den Haag

In het centrum van Den Haag ontwikkelde Provast twee woontorens met 655 huurappartementen, commerciële ruimten en ondergrondse parkeergarage. De realisatie was in handen van bouwcombinatie J.P. van Eesteren en BESIX. De duurzame gebouwen, van respectievelijk 100 en 120 meter hoog, zijn in Haagse stijl ontworpen door Winy Maas van MVRDV. Kenmerkend voor de gebouwen is de spectaculaire bekroning met prachtige buitenruimtes met zicht over de stad en de zee.

2022

Q Residences, Amsterdam

Q Residences, een ontwikkeling van Kroonenberg Groep, bestaat uit een plaza en twee woongebouwen: het middelhoge, 35 meter, Qube en het hoge, 75 meter, zwierige Quartz. Het heeft een oppervlak van 27.600 m² en 248 huurappartementen. Het ontwerp is van de hand van Studio Gang uit Chicago, een van de meest gerenommeerde architectenbureaus ter wereld.