Meiboom en hoogste punt

Het plaatsen van een meiboom tijdens het hoogste punt is een middeleeuwse traditie die voorspoed symboliseert. Dit komt voort uit het idee dat het gebouw zo stabiel, groot en duurzaam mag worden als een boom. Als het hoogste punt van een gebouw of huis is bereikt, wordt de meiboom op het terrein geplaatst. Het plaatsen van een meiboom zat vroeger al vol symboliek. Het betekende het hoogste punt van bijvoorbeeld een boerderij, maar had ook te maken met het voorjaar, nieuw leven en vruchtbaarheid. De top wordt versierd met papieren bloemen, lege bierflesjes en een gedicht op de stam. 

De geschiedenis

Het planten van een meiboom is een oud Germaans gebruik en komt nog steeds voor in grote delen van Europa. Het ritueel gaat helemaal terug tot ver voor Christus, waar de meiboom ook al werd geplant. Op de tempel van Luxor in het oude Egypte staan zelfs nog tekeningen die dit afbeelden. In deze tijd moest de meiboom ervoor zorgen dat de farao vruchtbaar bleef, want dit gaf ook een vruchtbaar land. De Grieken, Romeinen en de Germanen gingen verder met deze traditie in het voorjaar. In die tijd bestonden er maar twee seizoenen, namelijk de zomer en winter. De zomer was goed en mooi en de winter was een verdrietig jaargetijde. Wanneer het weer zomer werd, konden de meibomen weer geplaatst worden en was het feest. Het was niet alleen feest omdat het weer zomer was, maar zo had elke boom volgens de Germanen een ziel en beïnvloedde hij elk jaar de vruchtbaarheid. Bomen waren heilig en verjoegen de demonen in de winter. Ze probeerden deze te verjagen door de takken van de meiboom in grote vuren te verbranden.

De meitak op het kunstwerk

De meitak op het kunstwerk van Ruud-Jan Kokke symboliseert dit eeuwenoude gebruik. Deze meitak past in de top van de heipaal die je eerder van ons kreeg. Tegenwoordig wordt er bij het hoogste punt vaak een vlag gehesen, maar om de traditie voort te zetten, staat de meitak nu symbool voor deze bijzondere mijlpaal. Laten we er een pannenbiertje op drinken!

Waarom een meiboom?

Voor het dak dicht is gemaakt, wordt er een dennenboom uit een bos gehaald. Vooral in de Achterhoek en Limburg is dit een eeuwenoude traditie. De boom moet dan hoger zijn dan het gebouw en de onderste takken worden er dan meestal vanaf gehaald. Hier wordt dan een krans van gemaakt en deze wordt met lint bevestigd aan de top van de boom.