50 meter lange muurschildering voor bouwschutting HAUT

Architect en kunstenaar Maarten Douwe Bredero is de komende weken dagelijks pal naast de bouwplaats van project HAUT in Amsterdam te vinden. Hij is namelijk bezig met het verfraaien van de bouwschutting van dit project. De muurschildering wordt maar liefst 50 meter lang en twee meter hoog.

J.P. van Eesteren deed een oproep aan de buurtbewoners met de vraag een kunstwerk te ontwerpen voor op de bouwschutting van project HAUT. Maarten reageerde hierop en zijn bijzondere ontwerp werkt hij nu uit op het enorme oppervlak van de bouwschutting.

Met een smalle kwast in zijn handen vertelt Maarten over hoe hij te werk gaat. “Als eerste stap heb ik het ontwerp één keer in het klein digitaal geschetst. Dit ontwerp heb ik in verschillende stukken verdeeld en uitvergroot. De uitvergrotingen zijn precies op schaal en kregen een raster over zich heen. Met behulp van dat raster kon ik elke contour in de werkelijke maat met potlood uittekenen op de bouwschutting. Toen de lijnen eenmaal stonden begon ik met het aanbrengen van de juiste kleur verf op de juiste plek. Daar ben ik nu mee bezig”, aldus Maarten.

De muurschildering op de bouwschutting van project HAUT.

Ontwerp

Achter het ontwerp zit een bijzonder verhaal. Maarten is architect van beroep en woont zelf ook in de buurt. Zijn idee was om de nieuwbouw samen te laten komen met de bestaande bouw in de omgeving. “In de schildering zijn de gevelfragmenten van de bestaande woningen aan de overkant van de straat gespiegeld aangebracht. Het hoekige karakter van de statische gevels contrasteert met de vloeibare, amorfe watervlekken. Het blauwe vlak op de achtergrond symboliseert de rivier de Amstel. Daar waar deze contour naar boven verloopt, beginnen de nog te realiseren geveldelen. Het blauw van de rivierstroom bindt de warme tinten.” Naast de abstracte vormen in de schildering is er ook een tekst te lezen. De tekst ‘IN A WAY’ geeft ruimte aan meerdere interpretaties. “Zo verwijst dit bijvoorbeeld naar het specifieke van dit bijzondere bouwproject. Maar ook naar de interactie die de straatgevels straks met elkaar aan zullen gaan. In dat opzicht is de bouwschutting als een tijdelijk membraan op te vatten; een vlies van allerlei vervlochten entiteiten.”

“Mijn vriendin komt mij regelmatig helpen. En er staan geregeld vrienden naast mij die graag mee willen schilderen.”
Maarten Douwe Bredero

Buurtproject

Op dit moment heeft Maarten al een groot gedeelte van de schildering op de bouwschutting staan. Toch zal hij waarschijnlijk nog weken bezig zijn om het af te krijgen. Gelukkig hoeft hij het niet alleen te doen. “Mijn vriendin komt mij regelmatig helpen. En er staan geregeld vrienden naast mij die graag mee willen schilderen.” Ook zijn er bewoners uit de straat die het leuk vinden om mee te helpen. Dat geeft een goed gevoel. Zo wordt het namelijk een buurtproject. Mensen zijn nieuwsgierig naar het resultaat en ze vinden het leuk om de voortgang te zien. Ze spreken mij regelmatig aan. Ondanks dat Maarten vooral aan de buitenkant van de bouwplaats bezig is, is hij erg enthousiast dat hij op deze manier met project HAUT is verbonden. “Ik vind HAUT een heel interessant project. Mede door mijn achtergrond vind ik het technische aspect van dit project bijzonder. Ik vind het leuk dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan de straks hoogste hybride houten woontoren van Nederland.” Benieuwd naar de schildering van Maarten Douwe Bredero? Ga dan zelf eens een kijkje nemen. De bouwplaats van project HAUT ligt direct aan de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en Park Somerlust

“Ik vind HAUT een heel interessant project. Mede door mijn achtergrond vind ik het technische aspect van dit project bijzonder. Ik vind het leuk dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan de straks hoogste hybride houten woontoren van Nederland.”
Maarten Douwe Bredero

Over project HAUT

HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amstel. Het 73 meter hoge gebouw is straks de hoogste hybride houten woontoren van Nederland. Uniek in architectuur en uitzonderlijk in duurzaamheid. Bovendien kleinschalig van opzet. Elke verdieping telt maximaal drie woningen. Zo combineert HAUT een duurzaam ontwerp met ongekend wooncomfort. Daarnaast heeft HAUT een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat ontvangen, de hoogste graad in duurzaamheid. J.P van Eesteren realiseert dit project in samenwerking met projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur en Arup.

Lees hier meer over het project.

Stuur artikel door