Aan de slag met houten woontoren: HAUT

Bouw start eind november 2018

In opdracht van HAUT CV gaan wij het project HAUT realiseren. HAUT is een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur en Arup. HAUT wordt het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, en een van de hoogste ter wereld. HAUT heeft een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat, de hoogste graad in duurzaamheid. De woontoren heeft 21 verdiepingen en wordt 73 meter hoog. Eind november 2018 start de bouw van dit iconische gebouw aan de Amstel in Amsterdam. Naar verwachting wordt HAUT begin 2021 opgeleverd.

Baanbrekend project

HAUT is een baanbrekend project, dat met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels laat zien dat het bouwen met hout de toekomst heeft. Eerder dit jaar won het ontwerp voor HAUT al de International BREEAM Award 2018. Naar een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Team V krijgt HAUT een vernieuwend houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels: HAUT is een prototype voor innovatief en duurzaam bouwen. HAUT heeft 52 luxe appartementen op een prachtige locatie mét een bijzonder uitzicht. Om de ambitieuze duurzaamheidsambities te waarborgen werken Lingotto en Team V samen met experts van Arup om zo alle mogelijkheden van hout als innovatief bouwmateriaal te benutten.

Bob Jansen, partner bij Lingotto:

“Onze keuze voor J.P. van Eesteren als bouwer komt voort uit hun ervaring met eerdere duurzame projecten als de kantoorgebouwen voor de Goede Doelen Loterijen en Triodos Bank, duurzaam hotel QO in Amsterdam en onze eigen ervaringen met hen bij de bouw van de A’DAM Toren. J.P. van Eesteren heeft bewezen innovatie te omarmen en op basis van vakmanschap een succes te maken van uitdagende projecten.”

Marco Peppel, directeur J.P. van Eesteren:

“Wij zijn erg trots dat wij op het gebied van engineering, ontwerp én realisatie een bijdrage leveren aan HAUT. De combinatie houtbouw, hoogbouw én de hoogste graad van duurzaam bouwen, maakt dit tot een bijzonder project. We kunnen hier samen met de partners laten zien dat we elk gebouw, dus ook een houten gebouw, slimmer kunnen maken. Bouwen in hout heeft de toekomst.”

Over de partners

Lingotto
Lingotto is een projectontwikkelaar met 20 medewerkers gevestigd te Amsterdam. Lingotto initieert projecten door anders te kijken. Onze projecten zijn restructief, bruikdienstig en futumorfant.

Team V Architectuur
Team V Architectuur is een Amsterdams architectenbureau met zestig medewerkers dat zich met name richt op grote, complexe opgaven en projecten van grote culturele waarde.

Team V werkt aan een aantal aanzienlijke projecten, zoals HAUT (winnaar van de International BREAAM Awards 2018) – een van de hoogte houten hybride woontorens ter wereld, Zuidasdok (genomineerd voor de WAF Awards 2018), het nieuwe OV-knooppunt Amsterdam Zuid – het grootste bouwproject momenteel in Nederland, het bekroonde hoofdkantoor a.s.r. in Utrecht, het bijna opgeleverde hoofdgebouw Atlas van de Technische Universiteit Eindhoven (winnaar van de International BREAAM Awards 2017), en het onlangs voltooide Gelders Huis in Arnhem, dat dit jaar het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018 heeft gewonnen.

Team V onderscheidt zich door een integrale aanpak en expertise in zeer complexe projecten, zoals grote OV-knooppunten, overheidsgebouwen, monumentale renovaties en transformaties.

Arup
Arup is een onafhankelijke organisatie van ontwerpers, planners, ingenieurs, consultants en technisch specialisten, die wereldwijd aan elk aspect van de gebouwde omgeving werken. Arup helpt opdrachtgevers bij het oplossen van hun meest complexe uitdagingen en zet nieuwe ideeën om in realiteit. Het bedrijf streeft altijd naar de beste oplossingen en heeft niet voor niets het mission statement ‘We shape a better world’. Arup heeft meer dan 14.000 mensen in dienst, in meer dan 35 landen.

Stuur artikel door