Bijenkasten geven bijzondere bouwkeet extra duurzame glans

Bosman Bedrijven plaatste onlangs twee bijenkasten van BeeLife op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Hier bouwt de installateur - in samenwerking met ontwikkelaar OVG Real Estate en J.P. van Eesteren - aan het nieuwe, uiterst duurzame en energieneutrale kantoor van Triodos Bank. De bijenkasten staan naast de boerderij op het landgoed die, passend bij het duurzame karakter van dit project, fungeert als bouwkeet. De plaatsing van de bijenkasten is een initiatief van het bouwteam en is bedoeld om de bijenpopulatie te versterken.

Bosman Bedrijven en BeeLife maakten begin juli de samenwerking bekend waarin zij zich inzetten voor het plaatsen van bijenkasten bij organisaties om zo de bijenpopulatie te versterken.

Uiterst duurzaam kantoor

Op Landgoed De Reehorst realiseren Triodos Bank en ontwikkelaar OVG Real Estate (in de gezamenlijke joint venture JOIN) een uiterst duurzaam, energieneutraal kantoor, ontworpen door architect Thomas Rau. De ambitie is om het BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ te behalen. Rau ontwierp een gebouw dat helemaal in de natuurlijke omgeving is ingepast. Bijzonder is dat het nieuwe kantoor grotendeels uit hout wordt opgebouwd. Daarmee is het een van de grootste houten kantoorgebouwen van Nederland.

Mooie bijdrage aan het voortbestaan van de bij

Bij de bouw van het Triodoskantoor krijgt alles wat (her)gebruikt kan worden een (nieuwe) functie binnen de bouwplannen. “Dat geldt ook voor de oude boerderij op het landgoed waar de twee bijenkasten zijn geplaatst”, vertelt Evert Adams, projectmanager bij Bosman Bedrijven. Deze boerderij is het zenuwcentrum waar de projectteams samen tijdens de bouw zijn gehuisvest. “De bijzondere bouwkeet in een historische boerderij levert op deze manier ook nog eens een mooie bijdrage aan het voortbestaan van de bij.” De twee bijenkasten blijven staan gedurende de bouw. Naar verwachting zijn de bijenkasten bij oplevering van het gebouw – zomer 2019 - goed voor 400 potjes boerderijhoning. Momenteel wordt onderzocht of de bijenkasten ook ná de bouwtijd op het landgoed kunnen blijven staan.

Initiatiefnemers: Evert Adams (Bosman Bedrijven), Sander Kok (J.P. van Eesteren) en Dora Baalman (OVG Real Estate)

Over BeeLife

BeeLife zet zich in om de bijenpopulatie te laten aansterken door bijenkasten bij bedrijven, overheden, particulieren en andere instanties neer te zetten. De bijenkasten worden door een professionele imker verzorgd en de honing is voor de organisatie om weg te geven aan relaties of te gebruiken in het bedrijfsrestaurant. De bijenkasten zijn bevolkt met zo’n 16.000 bijen per kast en zullen uitgroeien tot zo’n 50.000 bijen per kast. Deze bijen zorgen voor de bevruchting van 5 miljoen planten en bloemen in de wijde omgeving. De bijen leveren daarnaast zo’n 20 kilo honing. Met alles wat BeeLife doet, houdt ze rekening met mens, dier en milieu.

Stuur artikel door