Bill Clinton bezoekt duurzaam kantoor voor Goede Doelen Loterijen

Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten en internationaal ambassadeur van de Postcode Loterij, bracht vandaag als eerste een bezoek aan het toekomstige kantoorpand van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij) in Amsterdam. Het langdurig leegstaand kantoorpand is ‘omgetoverd’ tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland (BREEAM Outstanding) en wordt in oktober in gebruik genomen.

Hoogst haalbare keurmerk voor duurzaamheid

Bill Clinton liet zich ter plaatse uitgebreid informeren over alle eco-, milieu- en energiemaatregelen die genomen zijn. Deze hebben geresulteerd in een BREEAM 'Outstanding' certificering voor het ontwerp van het pand. Dit is de hoogst haalbare erkenning binnen dit internationale keurmerk voor duurzaam bouwen van de Dutch Green Building Council. Het betekent dat niet alleen het pand duurzaam is, maar ook dat het hele bouwproces en de bedrijfsvoering voldoen aan de zwaarste voorschriften. Daaronder vallen ook normen over de reistijd van werknemers, de luchtkwaliteit in het pand, het regenwater waarmee wc’s worden doorgetrokken en ook over het betrekken van medewerkers bij het bouwproces.

Bill Clinton: “Ik waardeer al heel lang de inzet van de Nationale Postcode Loterij tegen de klimaatverandering en hun nieuwe kantoor is daar ook een goed voorbeeld van. De renovatie van dit gebouw volgens de laatste duurzaamheidsnormen is een prachtige manier om duurzaamheid zichtbaar te maken en ik hoop dat organisaties over de hele wereld hier inspiratie uithalen en het voorbeeld van de Postcode Loterij volgen.”

Duurzame sloop

Eerder al is de BREEAM Excellent certificering voor het sloop-traject behaald. Duurzaam slopen staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In maart kreeg het pand de bijzondere vermelding ‘Highly Commended' bij de International BREEAM Awards 2018. Met name de wijze waarop medewerkers en omwonenden vanaf het begin betrokken zijn bij het ontwerp en de invulling van de vele aspecten van de duurzame verbouwing van het pand, maakte indruk op de jury.

AIDS2018

Clinton bezocht ons land in het kader van de internationale AIDS conferentie AIDS2018, waar hij sprak over een doorbraak in de bestrijding van AIDS. Deze is bereikt door een grootschalig aidsbestrijdingsproject van het Aidsfonds en CHAI (Clinton Health Access Initiative) in Swaziland. Het aantal nieuwe hiv-infecties nam daar de afgelopen jaren met 44% af. Het project is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers aan de Postcode Loterij met een bijdrage van in totaal 10,8 miljoen euro.

Clinton Foundation en Postcode Loterij

Bill Clinton en de Postcode Loterij onderhouden warme banden met elkaar. De Clinton Foundation, in 2001 opgericht door de oud-president, wordt sinds 2005 gesteund voor haar inspanningen voor ‘international & climate work’.

Bill Clinton (ambassadeur Postcode Loterij), Boudewijn Poelmann (directeur Goede Doelen Loterijen) en Esther Wubben (projectleider Renovatie kantoorpand) bezoeken het extreem duurzaam gerenoveerde pand van de Goede Doelen Loterijen. (Foto: Roy Beusker)

Stuur artikel door