Bouw hypermoderne operatiekamer is begonnen

De eerste paal van het gebouw met de nieuwe hybride-operatiekamer (OK) van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is geslagen. Hier staan de chirurg en de radioloog naast elkaar aan de operatietafel en verrichten twee ingrepen tegelijkertijd. Hierdoor hoeft de patiënt maar één keer onder het mes. De nieuwe OK komt tussen de bestaande bebouwing bij het restaurant en sluit aan op de bestaande operatiekamers.

Een nieuw gebouw met vijf bouwlagen

Zo komt er een kruipkelder, leveren we de begane grond en eerste verdieping casco op en op de tweede verdieping komt de hybride-OK. De derde verdieping is bedoeld als technische ruimte. Het gebouw is ontworpen door EGM architecten.

De bouw is een logistieke uitdaging

De bestaande OK’s en het ziekenhuis blijven tijdens de bouw in gebruik. Er moet dan ook zo weinig mogelijk overlast zijn voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden. In overleg met Het Groene Hart Ziekenhuis en de gemeente Gouda is een nieuw, verlicht voetpad aangelegd rond de parkeergarage en krijgt het bouwverkeer een aparte rijbaan.

Begin maart is fundering van de torenkraan gemaakt en daarna is de torenkraan opgebouwd. Er komen uiteindelijk 17 funderingspalen van 22 meter lang die trillingvrij worden geplaatst. Eind mei wordt de keldervloer gestort en eind dit jaar is het gebouw waarschijnlijk wind- en waterdicht. Het nieuwe gebouw, bijvoorbeeld de vloeren, wordt gekoppeld aan het bestaande pand. Onze eigen timmerwerkplaats in Gouda zorgt voor de houtskeletbouwelementen als binnenste muur van de spouwmuren. In augustus 2024 wordt de apparatuur afgebouwd en staat de oplevering gepland.

De nieuwe hybride-operatiekamer van het Groene Hart Ziekenhuis (c) Philips

Interventieradiologie is de behandeling van het lichaam via een prikgaatje in de huid

Bijvoorbeeld in de lies. Deze specialist kan de behandeling zien en controleren met technieken zoals röntgen, echografie en CT. Veel van deze behandelingen gaan onder lokale verdoving en vinden doorgaans plaats in een aparte interventiekamer. Deze wordt dus geïntegreerd in de speciale OK. Het ziekenhuis volgt daarmee de nieuwste ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg. Het Alrijne Ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis maken al langere tijd gebruik van een hybride operatiekamer. Nu vinden het radiologische onderzoek en de operatie vaak nog los van elkaar plaats. In een hybride-OK staan de interventieradioloog, de radiologisch diagnostisch laborant, de (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel.

 

Stuur artikel door