Circulaire sloop afgerond, duurzame bouw van hotel Mama Shelter gestart

Het duurzame transformatieproject voor hotel Mama Shelter gaat een nieuwe fase in: de bouw is nu ‘echt’ begonnen. In september vorig jaar startte J.P. van Eesteren met sloop- en saneringswerkzaamheden aan de Asterweg in Amsterdam. Dat deel van het werk is afgerond. Inmiddels is al meer dan de helft van de funderingspalen aangebracht. Natuurlijk werd daar door het bouwteam even bij stilgestaan op de bouwplaats. Naar verwachting wordt het hotel in het eerste kwartaal van 2027 geopend.

[Tekst gaat verder onder de foto's.] 

Fabriekslocatie wordt eigenzinnig Mama Shelter hotel

De oude metaalfabriek (uit 1969) aan de Asterweg in Amsterdam wordt getransformeerd tot het eerste Mama Shelter hotel in Nederland. Het 8-laagse hotel is 6.300 m², 30 meter hoog en bestaat uit 150 hotelkamers, horecavoorzieningen, een dakterras, parkeerfaciliteit en een fietsenstalling. Het ontwerp komt van architectenbureau Paul de Ruiter Architects en het project wordt ontwikkeld door White House Development.

Duurzaam ontwerp passend bij industriële omgeving

Hotel Mama Shelter wordt gerealiseerd onder een BREEAM Excellent certificaat. De gevels en het dak worden uitgevoerd met zonnepanelen en maken het gebouw zelfvoorzienend. Ook krijgt het pand een warmte-koude-opslag. Het hotel is zo ontworpen dat het constructief onafhankelijk in de bestaande loods wordt geplaatst, met een dakterras op de bovenste verdieping. De meeste gevels en een deel van het dak blijven hierbij behouden. Het duurzame en circulaire ontwerp sluit aan bij de industriële omgeving én betoont eer aan het historische verleden van het gebouw. 

Circulaire sloop

Samen met TBI-zusteronderneming Struijk Sloopwerken werd de sloop milieuverantwoord en circulair aangepakt. Onder meer werd het oude interieur eruit gehaald, het dak voor 50% verwijderd en een deel van de gevels gesloopt. Ook werd het terrein grondig gesaneerd, zodat de locatie nu gereed is voor de bouw.

Gerecycled beton, groen wapeningsstaal en donorstaal

Tijdens de bouw pakt J.P. van Eesteren allerlei onderdelen op duurzame wijze aan, om de CO2-uitstoot te beperken. Zo wordt de kraanpoer gestort met beton met gerecycled betongranulaat, brekerzand en betonfines van Urban Mine, wat tot 80% minder CO2-uitstoot heeft dan traditioneel beton. 
Verder is alle wapening van groen staal van Badische Stahlwerke. Dit staal bestaat uit 95% gerecycled materiaal en is gemaakt in een elektrische productiefaciliteit. Het bespaart zo’n 50% CO2 ten opzichte van in Nederland geproduceerd wapeningsstaal. 

Met de firma IQ Staal wordt de staalconstructie in low carbon staal uitgevoerd en dat bespaart 75% CO2. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk Nederlands donorstaal in de staalconstructie toegepast. 

Voor de kanaalplaatvloer wordt de VBI Groenplaat gebruikt. Tijdens de uitvoering blijft het bouwteam kansen aangrijpen om de bouw verder te verduurzamen.

Op naar het hoogste punt

De komende maanden werkt J.P. van Eesteren verder aan de fundering en het grondwerk. In juni wordt de torenkraan opgebouwd en vlak voor de bouwvak staat het maken van de begane grond vloer op de planning. Het tweede halfjaar staat in het teken van het opgaande werk, zodat eind december 2025 met het hoogste punt een nieuwe mijlpaal wordt bereikt. Naar verwachting wordt het hotel in het eerste kwartaal van 2027 geopend.
 

Stuur artikel door