Duurzame initiatieven bij de Scheepsbouwloods
Tijdens de zomer van 2023 heeft het projectteam van J.P. van Eesteren in de Scheepsbouwloods een vloerveld van 300 m² gestort met geopolymeerbeton. Hier schreven we al eerder een artikel over met een bijbehorende vlog.
Er zijn inmiddels diverse duurzame initiatieven uitgevoerd op dit project.
Prefab wandelementen van geopolymeerbeton
Naast het storten van geopolymeerbeton in vloerconstructies is deze innovatie inmiddels ook ingezet voor enkele prefab wandelementen. De prefab wandelementen zijn, met behulp van deze duurzamere betonsoort, door Schepens Beton uit Eersel geproduceerd en het resultaat mag er zijn.
Hergebruikte plafondplaten
In samenwerking met W. de Vrij Akoestiek zijn er refurbished (minerale wol) plafondpanelen van Circq toegepast in de kantoorruimtes en het trappenhuis van het gebouw. De refurbished plafondplaten worden geleverd in duurzame statiegelddozen en zijn nauwelijks tot niet van nieuw te onderscheiden, voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen én doen op financieel vlak ook niet onder aan “nieuwe” plafondplaten. Je vraagt je misschien af hoe dit met de garantie zit, aangezien het om hergebruikte plafondplaten gaat. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, Circq verleend namelijk een garantie van 3 jaar. Dit wordt op korte termijn waarschijnlijk verlengd naar zelfs 5 jaar.
Circq is een onderneming die zich richt op pionieren in de duurzame afbouw en hiermee een grote bijdrage levert aan het reduceren van de CO2-uitstoot en het (onnodig) gebruiken van nieuwe grondstoffen. Zo leveren zij naast de refurbished plafondpanelen circulaire producten, denk aan houten wandpanelen, gips, systeemwanden en houten plafondpanelen. Ga voor meer informatie over Circq naar https://circq.nl/.
Hergebruik bestaande pui
Soms vergt duurzaamheid een andere denkwijze, zo heeft het ontwerp veel invloed op de mogelijkheden. Tijdens het strippen van het gebouw zijn er verschillende materialen vrijgekomen, bijvoorbeeld een glazen systeemwand. In eerste instantie was er geen nieuwe en verantwoorde bestemming voor deze pui, maar door het ontwerp af te stemmen op de afmetingen van de bestaande pui is deze teruggebracht in het nieuwe ontwerp.
De gebruiker
De Scheepsbouwloods is niet alleen gebouwd met behulp van duurzame innovaties, ook de gebruiker maakt zich hier hard voor. Het gebouw wordt nu geëxploiteerd door de Nederlands-Scandinavische startup Paebbl.
Paebbl ontwikkelt een technologie die overtollig CO2 – wat de vorm heeft van gas – uit de atmosfeer kan omzetten in gemineraliseerde CO2 (steenpoeder) en hiermee kan fungeren als bestanddeel voor cement. Het bestanddeel (steenpoeder) wat hiermee wordt gemaakt is nagenoeg van dezelfde kwaliteit als het reguliere bestanddeel voor cement en kan hierdoor gebruikt worden als duurzaam alternatief.
Kijk op de website van Paebbl voor meer informatie: https://paebbl.com/.