EDGE Olympic: Hoe is het werken in een kantoor met een keur aan keurmerken?

EDGE Olympic kreeg in het voorjaar van 2019 het platinum WELL-certificaat dat gezonde gebouwen toetst. En het kantoor kon al bogen op een reeks fraaie keurmerken. Wat betekent dit voor de gebruikers? Hoe fijn is het om hier te werken? Dat vragen we Florijn Vriend, die zich als Product Lead Wellbeing bij EDGE inzet voor het creëren van een gezonde werkomgeving.

EDGE Olympic is het kantoorgebouw van EDGE (voorheen OVG Real Estate) dat J.P. van Eesteren in mei 2018 opleverde na een uitgebreide renovatie en uitbreiding die het gebouw energielabel A, BREEAM Excellent en een van de hoogste circulariteitsscores van Madaster deed behalen. Nu is het ook nog het eerste gebouw in Nederland met een Platinum WELL™ Core & Shell V2 Certification for new and existing buildings and interiors, iets wat helemaal klopt met de ambities van EDGE.

Florijn Vriend, Product Lead Wellbeing bij EDGE Olympic

Florijn: ‘Wij willen onze huurders - en onszelf - gezondheid en het welzijn bieden en dat begint bij de basisbehoeften van mensen in lucht, licht, geluid en temperatuur. Een volgend aspect is het werken zelf: je moet kunnen samenwerken, maar soms wil je je ook kunnen afzonderen en concentreren. We moeten beide faciliteren. Daarnaast bieden we graag groen, de mogelijkheid tot beweging, en goed eten en drinken. Op deze terreinen wordt onze invloed als verhuurder al kleiner maar daarover gaan we wel in gesprek met onze huurders. Tot slot willen we een werkomgeving bieden met een wow-factor.

Alles wordt gemeten

‘De basiszaken zoals lucht, licht, geluid en temperatuur meten we met sensoren. Om te weten hoe gebruikers ons gebouw ervaren maken we gebruik van Leesman, een bedrijf dat wereldwijd de werkplekervaring van 600.000 medewerkers meet. EDGE Olympic scoorde een 81,7 terwijl het gemiddelde 62,5 bedraagt. De respondenten vinden dit een plezierige omgeving om in te werken (96,7%) en brengen hier met trots bezoekers naartoe (97,8%). Voordat we verhuisden hielden we ook een onderzoek naar de werkplekervaring. Daaruit bleek dat slechts 35,5% van de respondenten tevreden was met de verscheidenheid aan werkruimten. Gewapend met die kennis zorgden we hier voor een grote verscheidenheid aan ruimten waardoor de tevredenheid steeg naar 97,1%.'

'Ook de tevredenheid over ‘geluidsniveaus’ steeg flink van een zeer magere 7,1% naar 68,1%. In EDGE Olympic hebben we een stiltezone, maar ook een soundscaperuimte waar je een kabbelend beekje hoort. Dit geluidsgordijn wordt luider bij meer omgevingsgeluid. Haast onmerkbaar maar effectief is de circadiaanse verlichting die meekleurt met je biologische klok. Overdag is het licht blauwer, tegen de avond geler. Belangrijk is ook de enorme toename van de productiviteitsbeleving. Bij kenniswerkers is de output lastig te meten, maar die beleving staat zeker ergens voor. Een andere interessante ontdekking is dat als je mensen iets geeft, ze het ook gaan waarderen. In de Leesman Survey staat het belang dat men hecht aan planten op de zeventiende plaats. In ons vorige pand gaven wij planten al een tiende plaats. In ons nieuwe gebouw, dat op sommige plaatsen net een jungle is, zetten de gebruikers planten nu op de zesde plaats en zijn daar 100% tevreden mee.’

Fotografie: Ronald Tilleman

Fotografie: Ronald Tilleman

Fotografie: Ronald Tilleman

Fotografie: Ronald Tilleman

Stuur artikel door