Een drone-inspectie in hartje Rotterdam? Het kan!

Onderhoud aan de beroemde kubuswoningen

Met uitzicht op de Markthal en Station Blaak en naast De Oude Haven liggen de gele kubuswoningen. Sinds 2015 verzorgt J.P. van Eesteren het onderhoud aan deze woningen. Na de eerdere grondige reiniging van de buitenkant zijn de woningen nu met een speciale drone geïnspecteerd. Hiervoor werd de hulp van TBI-zusje Croonwolter&dros ingeroepen. De gespecialiseerde afdeling Croonwolter&dros Survey and Inspection (CSI) voerde de inspectie uit.

Door de vorm van de kubuswoningen moeten de dronepiloot en zijn team over goede vliegkwaliteiten beschikken. Ook de locatie, hartje Rotterdam en een plek waar trams, fietsers, auto’s en voetgangers bij elkaar komen, zorgt voor veel uitdaging. Om de inspectie uit te voeren was een speciale ontheffing van Luchtverkeersleiding Nederland en de Inspectie Leefomgeving en Transport nodig.

Lees verder onder de video.

Efficiënte manier om details van dak en gevels eenvoudig te inspecteren

Zo brengen we de staat van de polyester dakkappen, de kwaliteit van de zinken dakbedekking en de afwatering en vervuiling van de hemelwaterafvoeren in kaart. Ook wordt er een opname van de thermografie gemaakt om inzicht te krijgen in het warmteverlies van de woningen. Zo wordt het makkelijker voor de Vereniging van Eigenaren om te kiezen voor de beste energiebesparende maatregelen.

Drone-inspecties maken het onderhoud van de woningen eenvoudiger

‘Een drone-inspectie is een fantastische uitkomst in ons onderhoudsplan. Je kan op afstand toch alles goed zien. Met de camera kun je tot op de millimeter nauwkeurig inzoomen en alles inspecteren waardoor J.P. van Eesteren verder kan met hun onderhoudsplan’, aldus Ed de Graaf, voorzitter van de VvE en eigenaar van de Kijk-Kubus.

Nieuwe technologie zetten we praktisch in door goed samen te werken

Patrick Daamen, technisch manager Beheer en Onderhoud bij J.P. van Eesteren, is verantwoordelijk voor het onderhoudsplan van de kubuswoningen: Er werd aan ons gevraagd om het meerjarig onderhoud in kaart te brengen en zijn sinds 2015 met het onderhoud bezig. De drone-inspectie samen met Croonwolter&dros Survey and Inspection zorgt ervoor dat wij het onderhoudsplan weer scherper krijgen en de VvE een goed beeld heeft van hun woningen. Ik vind het ook belangrijk dat we binnen TBI alle technologische ontwikkelingen omarmen en in de praktijk testen.’

‘Deze inspectie is uniek door de bijzondere locatie, midden in het centrum van Rotterdam. Dat betekent dat we rekening moeten houden met al het verkeer, zoals trams, auto’s en fietsers’ vult Carolien Jonk, projectleider Croonwolter&dros Survey and Inspection, aan. ‘Dat maakt het voor ons nog leuker dan een drone-inspectie op een plat dak. We vliegen nu rustig en gestructureerd de daken af zodat het voor J.P. van Eesteren herkenbaar blijft wat we hebben geïnspecteerd.’

Beheer en Onderhoud door J.P. van Eesteren: van reparatie tot renovatie

Binnen J.P. van Eesteren is de afdeling Beheer en Onderhoud actief in reparatie- en mutatieonderhoud, schadeherstel, garantieonderhoud, renovatie, planmatig onderhoud en het verduurzamen van vastgoed. De werkzaamheden variëren van kleinschalige reparaties tot renovatieprojecten die we met eigen servicemedewerkers en vaste comakers uitvoeren.

Marjoleine Satoor de Rootas - Meijer
Manager Beheer en Onderhoud

Drone-inspecties van Croonwolter&dros: meer veiligheid, lagere inspectielast en hoge accuratesse

Het team van specialisten van Croonwolter&dros Survey and Inspection (CSI) behoort tot de belangrijkste inspectiebedrijven van Nederland. Met onderzoek, inspectie en consultancy maken én houden ze de installaties en de assets van opdrachtgevers veilig, betrouwbaar en duurzaam. Of het nu gaat om installaties in datacenters of operatiekamers. Om stadskantoren of zorginstellingen. Om installaties in explosiegevaarlijke gebieden of bouwkundige assets als gebouwen en bruggen. Ze werken voor gerenommeerde opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, multinationals in de industrie, offshore en energiesector en voor koplopers in de bouw, infra, zorg en zakelijke dienstverlening. Met de inzet van drones voor inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen zorgen ze voor meer veiligheid, een lagere inspectielast en een hoge accuratesse.

Martin Adriaanse
Manager CSI

Stuur artikel door