Eerste woontoren Justus in de Amsterdamse Sluisbuurt op hoogte
Met feestelijke percussiemuziek en het hijsen van de vlag vierden we dinsdag 23 januari dat Justus, het eerste bouwproject in de Amsterdamse Sluisbuurt, op hoogte is. Met 100 meter en 33 verdiepingen is het hoogste punt van deze eigen projectontwikkeling bereikt. De mijlpaal vierden we met alle betrokkenen op de bouwplaats.
Borrelen op 100 meter hoogte
Op de 30e verdieping konden de betrokkenen in één van de 289 duurzame middenhuur woningen genieten van een hapje en een drankje. Ook de logistieke bouwhub pal naast de bouwplaats was ingericht om deze mijlpaal te vieren. Deze hub wordt normaal gebruikt om de bouwlogistiek te stroomlijnen. De realisatie van Justus is daardoor duurzamer, de bouwtijd is korter en de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is relatief klein.
Eigen ontwikkeling
J.P. van Eesteren ontwikkelt en bouwt woontoren Justus. “Twee jaar na het slaan van de eerste paal bereiken we nu als ontwikkelende bouwer deze mooie mijlpaal”, aldus Michael Venderbos, directeur Klant en Markt bij J.P. van Eesteren. “Justus is de eerste woontoren in deze nieuwe, duurzame en groene wijk aan het water. We startten als eerste met bouwen op deze enorme zandvlakte in de Amsterdamse Sluisbuurt en nu twee jaar staat het er. Het hele team heeft hiermee een topprestatie geleverd.”
Over Justus
Op de begane grond van de woontoren is circa 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s. Een groot deel van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van beplanting, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Daarnaast krijgen de daken van het gebouw en de parkeergarage een retentiedak, waarmee regenwater veel beter opgevangen kan worden en gebruikt wordt om het groen te voeden.
De oplevering staat gepland voor medio 2024.
Fotografie: Nunes dos Anjos
De eerste woontoren van Sluisbuurt is een intensieve samenwerking tussen J.P. van Eesteren, Gemeente Amsterdam en Achmea Real Estate. Het gebouw is ontworpen door De Architekten Cie. De woningen zijn gekocht door twee Nederlandse pensioenfondsen, waaronder BPL Pensioen.
Andere projectpartners zijn Novenco, Rijndorp Installaties, Giesbers Installatiegroep, De Groot Installatiegroep, Voorbij Funderingstechniek, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Viac Adviseurs en LBP|SIGHT.