Eerste woontoren Sluisbuurt: 289 energiezuinige appartementen

Intensieve samenwerking maakt middenhuur Amsterdam mogelijk

Een intensieve samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Syntrus Achmea en ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren maakt mogelijk dat er 289 nieuwe energiezuinige middenhuur woningen worden gerealiseerd in de Sluisbuurt. Het wordt de eerste woontoren in de nieuwe buurt op Zeeburgereiland.

De woningen betreffen 2- en 3- kamerappartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 vierkante meter) en zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende, 100 meter hoge woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is circa 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt, waar straks alles op loop- of fietsafstand van elkaar ligt.

Primeur

Het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw krijgt een ‘groene’ uitstraling. Een groot deel van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van beplanting, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Daarnaast krijgen de daken van het gebouw en de parkeergarage een retentiedak, waarmee regenwater veel beter opgevangen kan worden en gebruikt wordt om het groen te voeden. Een primeur is er ook te melden; Sluisbuurt krijgt een ondergronds afval-transport-systeem. Deze woontoren is het eerste gebouw dat hierop wordt aangesloten.

Ontwikkeling en realisatie

De ontwikkeling en realisatie zijn in handen van TBI-onderneming J.P. van Eesteren. “De combinatie van hoogbouw en hoge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid, maakt dit tot een uitdagend project”, zegt Michael Venderbos, directeur Klant en Markt bij J.P. van Eesteren. “Maar dankzij de vroegtijdige en intensieve samenwerking met Syntrus Achmea en de gemeente Amsterdam én het reeds in de voorlopige ontwerpfase betrekken van diverse (bouw)partners van J.P. van Eesteren, is het gelukt om tot dit concept voor middenhuur te komen. Het concept onderstreept de grootstedelijke beleving die deze buurt krijgt, maar met oog voor de menselijke maat.” De start van de bouw staat gepland in december van dit jaar. De oplevering is medio 2024 en de verhuur start aan het begin van dat jaar.

Stadspartner

De woningen zijn gekocht door twee Nederlandse pensioenfondsen, waaronder BPL Pensioen, via Syntrus Achmea Real Estate & Finance. “Vanuit onze rol als Stadspartner dragen we hiermee bij aan forse uitbreiding van het aantal middenhuur woningen”, aldus Nicole Maarsen, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea.

Beeld: Absent Matter 2021

Stuur artikel door