Efficiëntere logistieke planning brengt duurzaam bouwen verder

De wil om duurzaam te werken blijkt een belangrijke impuls te zijn voor innovatie binnen de bouw. Een mooi voorbeeld is de optimalisatie van transport. Want transport wordt steeds meer gezien als een integraal onderdeel van het bouwproces. Met een heel belangrijke rol in het duurzamer maken ervan.

Slimme tool om transport te plannen: Ilips

Ilips is een tool die bouwondernemingen als J.P. van Eesteren helpt hun transport van en naar bouwplaatsen heel scherp te plannen. Met een exacte afstemming op de kraanplanning worden ‘just-in-time’ de nodige materialen aangeleverd. Maar door logistiek zo’n integraal onderdeel te maken van de bouw, is er ook een heel andere manier van werken mogelijk. Want wat als die materialen direct als een bijna kant-en-klaar pakket worden afgeleverd? Door zoveel mogelijk voor te bereiden op een externe locatie, dáár ook voorraad te houden en door leveringen te combineren (zodat de vrachtwagen altijd vol zit) en pas te gaan rijden als de spullen nodig zijn, zorgen we voor minder transporten, minder overlast voor de omgeving en minder CO2-uitstoot.

Een stad zonder afval en zonder uitval

Deze aanpak past ook naadloos in het gedachtengoed achter het initiatief Cirkelstad waarvan we partner zijn. Cirkelstad wil komen tot een stad zonder afval en zonder uitval: een samenleving waarin iedereen werkt en woont; op een manier die de planeet niet uitput. In de bouwpakkettenaanpak houden we rekening met de veranderende arbeidsmarkt. Er is ruimte voor een combinatie van geschoold en ongeschoold personeel. Waarbij we die laatste groep – die ondersteunend werk doet – zoveel mogelijk in de buurt van de bouwplaats werven. Daarmee halen we nieuwe mensen naar de arbeidsmarkt en dringen de CO2-impact verder terug.

Iedereen is erbij gebaat dat we het bouwproces schoner maken. Maar met de juiste tools zorgen we voor een proces dat soepeler, strakker én schoner verloopt.

Meer weten over deze nieuwe manier van werken? Ilips heeft samen met TBI een mooie animatie gemaakt die de voordelen haarfijn uitlegt.

Stuur artikel door