Feestelijk startsein voor herontwikkeling Stationspostgebouw

LIFE.NL, PostNL, Fosbury & Sons, de gemeente Den Haag en SENS real estate hebben op vrijdag 20 december het feestelijke startsein gegeven voor de herontwikkeling van het rijksmonument Stationspostgebouw aan de Waldorpstraat in Den Haag. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren en BESIX zal samen met installateur Unica de realisatie uitvoeren. Het ontwerp is van architect KCAP.​

De ontwikkeling van dit historische gebouw is de eerste grote stap in de gebiedsontwikkeling aan het Hollands Spoor, het HS kwartier, eveneens een ontwikkeling van LIFE.NL. Komende jaren wordt het gehele gebied (in totaal 230.000 m²)  ontwikkeld tot een gemengde woon- en werkomgeving die een nieuwe impuls zal geven aan de omgeving rondom station Hollands Spoor en het centrum van Den Haag.

Vanaf medio 2021 zal PostNL zijn nieuwe hoofdkantoor in het Stationspostgebouw vestigen. Samen met Fosbury & Sons wordt het gebouw geheel gevuld.

(Van links naar rechts) Bob van Ierland (PostNL), Mathi Gijbels (LIFE NL), Gerad Schoenaker (SENS real estate), Henk Harms (Gemeente Den Haag) en Stijn Geeraets (Fosbury and Sons) geven het startsein van de herontwikkeling van het Stationspostgebouw.

Mathi Gijbels (aandeelhouder L.I.F.E. NL): “De start verbouw van het Stationspostgebouw markeert een belangrijke stap van de gehele gebiedsontwikkeling van het HS Kwartier. We zijn zeer verheugd met de komst van PostNL en Fosbury & Sons. Hun komst laat de ware potentie van het gebied zien. In goede samenwerking met de gemeente zal de komende jaren het HS Kwartier getransformeerd tot een uitstekende leefomgeving, waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd nabij een van de belangrijkste stations van Nederland.”

Bob van Ierland (directeur HR PostNL): “Het Stationspostgebouw kent een belangrijke plek in de geschiedenis én in de toekomst van ons bedrijf. Na de voltooiing in 1949 nam PTT het pand in gebruik als groot postexpeditieknooppunt. En over 1,5 jaar keren we terug als toonaangevend logistieke dienstverlener. Openheid en verbinding zijn de belangrijkste aspecten in onze nieuwe, moderne werkomgeving die specifiek gericht is op samenwerking. De verduurzaming van onze gebouwen en sorteercentra is al een aantal jaren een speerpunt, en ook met de inrichting en verbouwing van ons nieuwe hoofdkantoor in het Stationspostgebouw houden we hier rekening mee. Zo gebruiken we restproducten uit bijvoorbeeld onze sorteercentra om te verwerken in het interieur. Wij kijken er naar uit om half 2021 met ruim 2.000 collega’s zo’n 19.000 m2 in het vernieuwde Stationspostgebouw in gebruik te gaan nemen.”

Henk Harms (directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling gemeente Den Haag): “Het is bijna symbolisch dat PostNL heeft gekozen voor dit historische postkantoor in Laakhavens. De eerste grote ontwikkeling in dit deel van het Central Innovation District.”

Stijn Geeraets (Co-Founder Fosbury & Sons): “The office is dead, long live the office! Met de komst van Fosbury & Sons wordt de nieuwe manier van werken geïntroduceerd waarbij kwaliteit van werken én leven centraal staat. Grenzen vervagen en flexibiliteit is noodzakelijk. In het Fosbury-concept is er ruimte voor zelfstandigen, digital nomads en voor werknemers van kleine tot grote bedrijven. Er zijn zowel privékantoorruimtes als vergaderzalen en gedeelde workspaces. Bij Fosbury & Sons kan men ook terecht voor serviced meeting rooms en event venues, waaronder een lobby en bar, die ook door externe bedrijven gehuurd kunnen worden.” 

De herbestemming van het stationspostgebouw is de start van de ontwikkeling van het HS Kwartier, de gebiedsontwikkeling rondom station Hollands Spoor, waar in totaal 230.000m2 aan gemengde woon- en werkomgeving gecreëerd wordt. (KCAP Architects &Planners)

Rijke historie

Het Stationspostgebouw kent een rijke historie. Rijksbouwmeester en architect G.C. Bremer ontwikkelde het kantoor in 1932. In 1940 begon de bouw en in 1949 werd het gebouw in gebruik genomen, nadat de werken even werden stilgelegd vanwege de oorlog. Het Stationspostgebouw was het laatste ontwerp van Bremer en heeft door zijn bijzondere kwaliteiten de status van Rijksmonument.

Door de herontwikkeling wordt het Stationspostgebouw weer in haar glorie hersteld. Ook in de toekomstige huurders weerspiegelt de geschiedenis van het gebouw, alsook de nieuwe manier van werken.

HS Kwartier, meer centrum voor de stad

Het Stationspostgebouw maakt deel uit van het HS Kwartier, de gebiedsontwikkeling in Laakhavens rondom station Hollands Spoor. Deze ontwikkeling beslaat het door LIFE.NL verworven Stationspostgebouw, the Globe en Ontwikkelplot, gelegen aan de Waldorpstraat in Den Haag.

In het hart van deze ontwikkeling komt het nieuwe Stationsplein van Den Haag Holland Spoor. Hier zal een hoogwaardig en levendig plein ontstaan van gelijkwaardige kwaliteit als Rotterdam Centraal en het Jaarbeursplein in Utrecht. In totaal beslaat deze ontwikkeling ongeveer 230.000 m² multifunctionele stadsontwikkeling met een groot woningaanbod. Het doel van deze ontwikkeling is dan ook meer centrum voor de stad met als belangrijk onderdeel de opwaardering van de openbare ruimte en de herinrichting van de Waldorpstraat tot een groene en vitale levensader voor dit nieuwe stuk stad.

Over de samenwerking tussen LIFE.NL en SENS real estate

De ontwikkelaar en verhuurder van het Stationsgebouw is  LIFE.NL (een initiatief van de Belgische partners LIFE en Gijbels Group) die zich in Nederland versterkt door de samenwerking met de Nederlandse ontwikkelaar SENS real estate. Beide partijen zijn gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkeling en complexe vastgoedopgaves.

Stuur artikel door