Gebouw met hybride-OK van het Groene Hart Ziekenhuis bereikt hoogste punt

Het gebouw met de hypermoderne hybride-OK van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft het hoogste punt bereikt. Begin april startte J.P. van Eesteren met de bouw tussen de bestaande bebouwing, in de patio van het ziekenhuis. De oplevering staat gepland voor 2024. De mijlpaal is met betrokkenen op de bouwplaats gevierd. Ook het felicitatiespandoek werd onthuld.

Het ziekenhuis draait gewoon door

Bouwen in de patio van een ziekenhuis  is een specialistische klus. Er wordt gezorgd dat patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden zo min mogelijk overlast hebben van de werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld rond de parkeergarage een nieuw, verlicht voetpad aangelegd en heeft het bouwverkeer een aparte rijbaan gekregen.

Ook aan duurzaamheid is gedacht

Tijdens de bouw worden tweedehands materialen ingezet voor tijdelijke voorzieningen. Zo werd de loopbrug voor driekwart gebouwd met gebruikt hout, net als het crashdeck op het dak waaronder de technische ruimte zit. Dit crashdeck beschermt het deel van het dak waar de hijskraan materiaal overheen tilt. De tweedehands materialen komen via Materiaalscout, een platform voor gebruikte bouwmaterialen die geschikt zijn voor hergebruik.

Een bijzondere hightech voorziening

Met de hybride-OK blijven specialistische vaatoperaties en andere acute zorg in het ziekenhuis mogelijk. In deze OK worden faciliteiten van een operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. Door de nauwkeurige beeldvorming neemt de kwaliteit van de operaties toe en kan er vaker worden behandeld via de bloedvaten. Dit geeft minder kans op infecties of andere complicaties.

Fotografie: Robbert Beck

Opdrachtgever: Groene Hart Ziekenhuis
Architect: EGM Architecten
Aannemer: J.P. van Eesteren
Installaties: ULC
Adviseurs: Deerns, OKCN, Aronsohn

Stuur artikel door