Duurzaam 5TRACKS
Gevels met de helft minder natuurlijke grondstoffen
Wie de strakke gevels van de drie gebouwen van 5TRACKS Breda ziet verrijzen, zal hoogstwaarschijnlijk nooit de link leggen met bouwpuin, sloopafval en andere restproducten. Toch vormt dat wel de basis van de steenstrips die hier worden toegepast. Het bijzondere verhaal achter deze innovatieve gevels.
Uiterst duurzaam, dat zijn de gevels van 5TRACKS. Per vierkante meter wordt 18 kg afval hoogwaardig hergebruikt, in totaal maar liefst 385.519 kg. Ook wordt een besparing van 18 kg ruwe grondstoffen per vierkante meter gerealiseerd. Dat past naadloos binnen de ambitie van Nederland om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben én de duurzame ambitie van TBI, waarvan J.P. van Eesteren en Synchroon (de ontwikkelcombinatie) beide onderdeel zijn.
De keuze voor deze materialen lag echter niet vanaf het begin vast. “De steen die de architect in eerste instantie op het oog had, werd uiteindelijk wegens omstandigheden niet gekozen”, vertelt Patrick Gijzen, projectmanager bij J.P. van Eesteren voor 5TRACKS Breda.
Investeren in duurzaamheid
GDS Keramiek bracht 5TRACKS en Stonecycling snel samen. Tijdens die gesprekken werd duidelijk dat de steenstrips nog meer duurzame aspecten hebben. “Zo halen we vier steenstrips uit iedere WasteBasedBrick, zoals onze duurzame baksteen heet, omdat we ook de binnenkant gebruiken”, legt Ward Massa, medeoprichter van het bedrijf, uit. “Andere producenten gebruiken alleen de voor- en achterkant van de baksteen en gooien zo de helft van het materiaal weg. Ook compenseren we de CO2-uitstoot van het stookproces door het planten van bomen.”
De duurzame aspecten en de esthetiek gaven de doorslag om met Stonecycling samen te werken, al vielen de kosten daardoor hoger uit. “TBI wil de verduurzaming van de bouwsector versnellen en is bereid om daarin te investeren”, legt Patrick uit. “De keuze voor de WasteBasedBrick past daarin. Zo willen we in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen in onze projecten halveren. Met de gevel van 5TRACKS voldoen we daar nu al aan.”
Duurzaam 5TRACKS: gevels van bouwafval
Geen piepschuim maar herbruikbare kratjes
In totaal zullen maar liefst 11.000 m² steenstrips worden toegepast op de drie gebouwen. Normaal gesproken zouden deze verpakt in piepschuim worden afgeleverd op de bouwplaats, met een berg restafval als resultaat. Gelukkig is een veel duurzamer alternatief gevonden. “De steenstrips worden verpakt in herbruikbare plastic kratjes die eerder voor boodschappen werden gebruikt”, legt Ruud van den Akker, eigenaar van GDS Keramiek uit. “Bij iedere levering worden de lege kratjes retour genomen. Zo voorkomen we tegelijkertijd dat er lege kilometers worden gereden. Het is een innovatieve oplossing. Duurzaamheid maakt veel creativiteit los, dat is mooi om te zien.”
Ward sluit zich daarbij aan. “Tot nu toe waren onze steenstrip-projecten in Nederland kleinschalig. Het is tof dat onze steenstrips nu op grote schaal worden toegepast. En ook op zo’n mooie zichtlocatie.” Ook Patrick is trots. “Bij J.P. van Eesteren durven we projecten anders aan te pakken en op zoek te gaan naar echt duurzame oplossingen. De industrie kijkt mee, dat weten we. Hopelijk inspireert dit collega’s ook om de verduurzaming te versnellen.”
Voorbeeldgevels 5TRACKS
Artist impression 5TRACKS
Bouwen aan een duurzame toekomst
De gevolgen van klimaatverandering zijn dagelijks om ons heen te zien. We moeten sneller verduurzamen, ook in de bouwsector. De ontwikkelcombinatie J.P. van Eesteren/Synchroon, beide onderdeel van TBI, maakt er werk van binnen het project 5TRACKS Breda. Naast aandacht voor een toekomstbestendig ontwerp wordt volop ingezet op een duurzaam bouwproces. Op verschillende onderdelen lopen pilots, die inzichten en verbeteringen opleveren voor 5TRACKS én voor nieuwe projecten. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor iedereen.