Groen licht voor start bouw KJ gebouw in Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft op donderdag 30 maart 2023 ingestemd met het leveren van een bijdrage aan de bouwplannen op het Koningin Julianaplein. Zowel de gemeente Den Haag als de Ontwikkelcombinatie KJ-plein dragen een bedrag van 3 miljoen euro bij aan de bouw van woningen, de ontwikkeling van het KJ-plein zelf en de te bouwen Stadshal naast het centraal station. Onder andere de gestegen bouwkosten door de energieprijzen, de inflatie en de hogere kosten voor bouwmaterialen maakten dat de bouw van woningen op het KJ-plein niet meer mogelijk was. De bouw op het KJ-plein kan nu naar verwachting eind 2023 of begin 2024 beginnen.

In plaats van kijken naar bouwschuttingen, kunnen Hagenaars straks trots zijn op de entree van onze stad. Er liggen prachtige plannen voor een groene stadsentree, met een stadshal en bijna 400 woningen. Dit is een investering in de toekomst van onze stad.
Robert van Asten, wethouder stedelijke ontwikkeling

Ontwikkelaars Amvest en Synchroon en aannemer J.P. van Eesteren starten nog dit jaar op het Koningin Julianaplein, naast station Den Haag Centraal, met de realisatie van het KJ gebouw. Hiermee krijgt Den Haag een nieuwe groene stadsentree. Naast een bijzondere stadshal komen er in het KJ gebouw 396 woningen. Ook krijgt het KJ plein een nieuwe impuls door de groene inrichting en de nieuwe commerciële ruimtes op de begane grond van het KJ gebouw. De bijzondere architectuur van het gebouw is van Powerhouse Company en het groene landschap op het gebouw is ontworpen door Delva Landscape Architects.

Stadshal, woningen en verblijfsplein

In het KJ gebouw komen in totaal 396 woningen (123 koopwoningen, 222 vrije sector huurwoningen en 51 sociale huurwoningen) met ondersteunende diensten voor het echte stadse leven. De appartementen variëren in grootte van 45 tot 140 m². De huurwoningen worden afgenomen en verhuurd door Amvest Residential Core Fund. Door de gekozen stedenbouwkundige opzet van het KJ gebouw krijgt de zon vrij spel op het nieuwe verblijfsplein. Een groot gemeenschappelijk terras en groene daktuinen bieden veel ruimte voor ontspanning en dragen bij aan een prettige woon- en leefomgeving. De begane grond is dusdanig vormgegeven dat reizigers en bezoekers van de stad hun route optimaal van en naar het station kunnen vervolgen door de riante stadshal met een houten gewelfd plafond. Daarnaast is er 1.200 m² commerciële ruimte ingepland voor Haagse horeca en winkels. Dit maakt het nieuw te vormen KJ plein tot een echt verblijfsplein. Het gebouw wordt op de in 2020 opgeleverde openbare fietsenstalling gebouwd. De fietsenstalling komt uit in de stadshal. De twee 90 meter hoge woontorens zijn met elkaar verbonden door een bouwvolume in de vorm van een vallei. De daken van de vallei worden ingericht als groen landschap en voorzien in een groot collectief dakterras.

We zijn enorm blij en trots dat onze combinatie er in samenwerking met de gemeente in is geslaagd, na een lange aanloopperiode, in deze tijd dit project te kunnen starten. Dit getuigt van doorzettingskracht, vertrouwen, goede samenwerking tussen ontwikkelaar, aannemer, fonds en gemeente en de langjarige betrokkenheid van partijen bij de stad. Al die partijen nemen hun verantwoordelijkheid. Daarnaast is het onze combinatie gelukt het hoge ambitieniveau vanuit de uitgeschreven tenderinzending van 2016 in stand te houden en de belofte aan de stad Den Haag waar te maken.
Heleen Aarts en Hans Bootsma namens de ontwikkelaars Amvest en Synchroon

Voorzieningen

Het gebouw richt zich op een brede doelgroep van bewoners die op zoek is naar een dynamische woonomgeving tot een doelgroep die kiest voor kwaliteit en comfort. Voor de bewoners van het gebouw worden gezamenlijke voorzieningen als een wasserette, een kookstudio, een gezamenlijk dakterras, gastenkamers voor logees en een fitnessruimte gerealiseerd. Deze ruimtes kunnen door bewoners worden gebruikt of gehuurd als aanvulling op hun privéwoning. Door de ligging naast het Centraal Station en de aanwezigheid van ruime fietsvoorzieningen worden in het project geen autoparkeerplaatsen gerealiseerd.

De bouw start in het 4e kwartaal van 2023

Inmiddels is er gestart met de bouwvoorbereidingen, zodat de feitelijke bouw in het laatste kwartaal van dit jaar kan beginnen. Voor meer informatie over start verkoop: www.kjdenhaag.nl

Central Innovation District

Het KJ-plein is onderdeel van de ontwikkelingen in het Central Innovation District. Het gebied tussen en rondom de grote drie Haagse stations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). Met het CID werkt gemeente Den Haag samen met de stad aan de ontwikkeling van een gebied dat de economische concurrentie met het buitenland aankan. Met aantrekkingskracht voor talent, bedrijvigheid en kennis, waardoor nieuwe werkgelegenheid ontstaat. Nu al levert het gebied werk voor bijna 80.000 mensen en telt het 30.000 studenten. Er wonen 45.000 mensen in het gebied, in 23.000 woningen. 

 

Stuur artikel door