Grootste mobiele telescoopkraan ter wereld ingezet op project 2Amsterdam

1200 tons mobiele kraan bouwt 100 meter hoge torenkraan

In opdracht van Commerz Real en Provast renoveren we op de Amsterdamse Zuidas project 2Amsterdam. Twee kantoortorens worden gemoderniseerd en getransformeerd tot onder andere moderne A-klasse kantoorruimte en een 4-sterrenhotel. In totaal omvat het project circa 40.000 m² verdeeld over 19 lagen. In de bouwput verrijst nu een torenkraan van circa 100 meter hoog. Deze wordt opgebouwd met behulp van een zeer bijzondere mobiele (hulp)kraan: een 1200 tons mobiele telescoopkraan van de firma Van Marwijk. Deze Liebherr LTM 11200-9.1 is de grootste mobiele telescoopkraan ter wereld.

Het zwaarste deel van de torenkraan die met behulp van de mobiele telescoopkraan wordt gebouwd, weegt alleen al 18.000 kg. Omdat die torenkraan midden in de bouwput verrijst, kan de hulpkraan niet dichterbij staan dan 85 meter. Daarnaast staat de westelijke van de twee torens van het project precies in de weg. Vandaar dat is gekozen voor deze hulpkraan die op een relatief kleine footprint een ongekend gewicht kan hijsen en een grote reikwijdte heeft. De kraan komt met 15 volgtrailers (met kraanstukken, ballast en ander toebehoren).

Veiligheidsmaatregelen

Om de op- en afbouw soepel te laten verlopen, heeft TBI-onderneming MDB samen met de firma Heijkoop, specialist in hijswerk, een hijsplan gemaakt. Bij de plaatsing van de ‘hulpkraan’ van meer dan 100 meter hoog staat veiligheid voorop en er is dan ook een reeks extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Er wordt gewerkt met een gedetailleerd draaiboek. De opstelling is door een externe instantie gekeurd voor gebruik. De bouwplaats is speciaal voor deze plaatsing extra gestabiliseerd zodat zeker is dat de complete opstelling stabiel staat.

De opbouw van de mobiele kraan was binnen drie dagen afgerond. De torenkraan is vervolgens in twee dagen opgebouwd, waarna de hulpkraan weer in twee dagen wordt gedemonteerd. Al met al duurt het gehele proces maar een week.

Stuur artikel door