Grotius groeit ondergronds

(c) Steven Scholten

Haagse woontorens vorderen gestaag

In het centrum van Den Haag ontwikkelt Provast twee woontorens met 655 huurappartementen (waarvan 20% sociale huurwoningen), commerciële ruimten en ondergrondse parkeergarage. De realisatie van project Grotius is in handen van een bouwcombinatie van bouwbedrijven BESIX en J.P. van Eesteren.

Sinds de realisatie van het project begin van dit jaar van start ging, hebben de werkzaamheden zich voornamelijk ondergronds afgespeeld. De bouwkuip ligt op slechts enkele meters afstand van enkele gebouwen, waaronder de Koninklijke Bibliotheek. Op luttele meters van de belangrijkste boekencollectie van Nederland, met ook internationale topstukken, zijn damwanden en funderingspalen de grond in gegaan.

Geluidsarme aanpak

De damwanden vormen de basis voor de bouwkuip. Aan de kant van de Koninklijke Bibliotheek zijn de damwanden de grond in gedrukt. Op de overige plaatsen zijn ze de grond in getrild met een hoogfrequent trilblok. Ook de funderingspalen zijn de grond in geboord en dus niet geheid. Het betonwerk aan de fundatie is inmiddels in volle gang en verloopt voorspoedig.

Wat wel bovengronds verschijnt zijn de drie torenkranen; de eerste is begin augustus opgebouwd, de volgende wordt in de eerste week van september opgebouwd, gevolgd door de derde medio oktober.

Ontwerp met spectaculaire kroon

De woontorens zijn in Haagse stijl ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV. De duurzame gebouwen van respectievelijk 100 en 120 meter hoog krijgen een transparante commerciële plint met onder meer horeca en dienstverlening. Kenmerkend voor de gebouwen is de spectaculaire bekroning met prachtige buitenruimtes met zicht over de stad en de zee.

De twee woontorens vormen het startpunt van de complete make-over van het gebied ten oosten van het Centraal Station. De nieuwe torens zijn belangrijk voor de stadsentree van Den Haag en zullen zichtbaar bijdragen aan de imposante Haagse skyline. De Grotiusplaats ligt in het dynamische stationskwartier en vormt een belangrijke schakel tussen het station Den Haag Centraal, Bezuidenhout en het Beatrixkwartier.

Samenwerking

Al vanaf eind 2016 werken bouwondernemingen J.P. van Eesteren en BESIX in nauwe samenwerking met Provast aan de ontwikkeling van project Grotius. Gezien de omvang en complexiteit hebben zij de krachten gebundeld. In december 2018 tekenden de partijen de Engineer & Build-overeenkomst.

Marco Peppel, directeur van J.P. van Eesteren: “Er is een duidelijke klik tussen beide organisaties. Elk vanuit een eigen werkwijze komen we gezamenlijk met de optimale oplossing voor de opdrachtgever. Onze teams werken nauw samen en zullen dat alleen maar meer doen nu we de fase van de realisatie ingaan.”

Stijn van de Sande, commercieel directeur Gebouwen bij BESIX Nederland: “Wij zijn er trots op dat wij, samen met J.P. van Eesteren, een bijdrage kunnen leveren aan de woningbouw in het centrum van Den Haag. Als hoogbouwspecialist leveren we hiervoor de noodzakelijke meerwaarde. Ook bij dit project engageren we ons om, in overeenstemming met onze visie, het duurzame karakter van stedelijke vernieuwing te waarborgen.”

Stuur artikel door