HAUT wint BREEAM Award 2024

HAUT is de winnaar van het Beste Nieuwbouw Woonproject op de BREEAM Awards 2024 – een viering van de projecten en organisaties die voorop lopen in duurzaam bouwontwerp, ontwikkeling en beheer. De uitreiking vond plaats op woensdag 10 juli in Londen en bracht de wereldwijde bouwsector samen om prestaties op het gebied van duurzame ontwikkeling en innovatie te vieren.

HAUT is het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, en een van de hoogste ter wereld. Met een hoogte van 73 meter, en 21 verdiepingen. HAUT is een initiatief van projectontwikkelaar Lingotto, Team V Architectuur en Arup en gebouwd door J.P. van Eesteren. HAUT laat zien hoe geavanceerd ontwerp kan samengaan met milieubewustzijn. Het gebouw bestaat uit 52 woningen en een commerciële plint. De hoofdstructuur van het gebouw bestaat uit CLT-wanden en -vloeren in combinatie met een betonnen kern en fundering. Opvallende duurzaamheidskenmerken zijn zonnepanelen op de gevel, daktuinen met regenwateropslag en slimme domoticasystemen. Het ontwerp omvat ook ongeveer 100 vogel- en vleermuizennesten in de gevel, ter ondersteuning van de lokale biodiversiteit.

Houten delen worden woontoren HAUT ingehesen (c) Jannes Linders

Gevel woontoren HAUT (c) Jannes Linders

BREEAM is al meer dan 30 jaar de wereldleidende methode voor duurzaamheidsbeoordelingen bij het plannen van projecten, infrastructuur en gebouwen. Er zijn momenteel 2,33 miljoen BREEAM-geregistreerde gebouwen in 102 landen, waarvan er 610.000 gecertificeerd zijn. Onder de winnaars van dit jaar, gekozen door een panel van experts uit de industrie, bevonden zich zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen. Dit weerspiegelt de gezamenlijke inspanningen van de hele bouwsector om duurzaamheidspraktijken te integreren in elke fase van het project.

Dit waren alle winnaars van de BREEAM Awards 2024:

  • HAUT Amsterdam: beste nieuwbouw - residentieel woonproject
  • Unilever Hive: beste nieuwbouw - niet-residentieel project
  • The Northcliffe: beste renovatie & inrichtingsproject
  • Mark e.o. HUIZEN: beste BREEAM in-use woonpand
  • CTP Clubhaus: beste BREEAM in-use niet-residentieel pand
  • KKR: GRESB portfolio integratie & commitment award
  • Duurzaamheidscertificering: BREEAM assessor bedrijfsaward
  • 2 Auriol Drive: BREEAM levenscyclus award
  • Fugro NewHQ: publieksprijs voor het hele BREEAM-project

Stuur artikel door