Herinrichting afdeling Nucleaire Geneeskunde Erasmus MC afgerond

J.P. van Eesteren heeft de werkzaamheden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam afgerond. De afdeling is opnieuw ingericht volgens de laatste inzichten en standaarden. Zo zijn in een deel van de afdeling stralingswerende wanden, vloeren en plafonds aangebracht. Ook zijn op de tweede verdieping van de afdeling acht nieuwe patiëntkamers gerealiseerd met daarnaast verblijfsruimten voor patiënten en kantoorruimten voor artsen. In de kelder bevindt zich nu een betonnen, stralingswerende bunker voor de opvang van radioactief afvalwater.

Samen met Kropman Installatietechniek wonnen wij de opdracht en voerden het project in bouwteam uit. De omvang is 2.950 m2 vloeroppervlak, verdeeld over twee verdiepingen. Na een periode van inrichten en proefdraaien zullen vanaf 18 mei 2018 de eerste patiënten op de vernieuwde afdeling verblijven. Opvallend is dat de werkzaamheden plaats vonden in een ziekenhuis dat verder volledig in bedrijf bleef.

Stralingsbronnen

De patiënten zijn tijdens hun behandeling op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een stralingsbron. Om de omgeving van de patiënt tegen de straling te beschermen, moet de patiënt op de afdeling verblijven. Om de andere bezoekers van het Erasmus MC en het personeel te beschermen gedurende die periode, zijn er diverse stralingswerende wanden geplaatst met looddiktes variërend tussen de 4 en 20 mm. Ook het plafond en de vloer zijn ter hoogte van de verblijfsruimten van patiënten voorzien van een beschermende 3 mm dikke loodlaag.

Betijtanks

In de kelder is een betonnen bunker gemaakt die ruimte biedt aan zeven betijtanks van elk 5.000 liter. In deze tanks wordt al het afvalwater van de 2e verdieping opgevangen. Dit water wordt gedurende een periode opgeslagen omdat het ook als stralingsbron gezien wordt. De stralingswaarde daalt geleidelijk; pas zodra deze onder de vergunningsnorm is gedaald, wordt de inhoud van de tank afgevoerd.

Alexander van Herk, projectleider bij de afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie bij J.P. van Eesteren en in die functie verantwoordelijk voor de uitvoering van dit project: “Dit soort projecten maakt ons werk extra bijzonder. De uitdagingen hier varieerden van het beperken van overlast voor de overige verdiepingen van het pand – die bleven immers volledig operationeel – tot logistieke uitdagingen rond de realisatie van de bunker, en lastige looddetaillering. Stralingsbescherming heeft alleen zin als alle aansluitingen volledig gesloten zijn, via naadloze aansluiting met getrapte verbindingen. Dat soort detaillering is uniek op dit soort projecten en lastiger aan te brengen binnen een bestaande situatie dan bij nieuwbouw.”

Erasmus MC afdeling Nucleaire geneeskunde

Stuur artikel door