Het Holbeinhuis na intensieve renovatie klaar voor de toekomst

Het Holbeinhuis aan de Coolsingel 65, op de hoek van Stadhuisplein, in Rotterdam, heeft haar oorspronkelijke allure terug. Het kantoorpand, in eigendom van de Nederlandse verzekeraar Athora Netherlands, werd in samenwerking met CBRE, Kraaijvanger Architects en hoofdaannemer J.P. van Eesteren grondig gerenoveerd. Het iconische pand is hiermee getransformeerd naar een duurzaam en toekomstbestendig kantoor met een open en toegankelijk karakter.

Kraaijvanger Architects heeft het Holbeinhuis in de jaren 50 ontworpen voor ‘Basler Transport Versicherungs Gesellschaft’ en realiseerde daarmee tijdens de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog een van de eerste kantoorgebouwen aan de Coolsingel. De naam refereert naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein de Jongere, die Erasmus vier keer portretteerde. In 2021 is Kraaijvanger Architects middels een aanbesteding geselecteerd om het ruimtelijk ontwerp op zich te nemen.

De opgave was drieledig

  1. Het beter geschikt en aantrekkelijk maken voor multi tenant gebruik; 
  2. Het verduurzamen ven het gebouw;
  3.  Het terugbrengen van de oorspronkelijke allure van het gebouw.

David Hess, architect en partner bij Kraaijvanger: 'Door vele kleine verbouwingen in het verleden, was een gesloten uitstraling ontstaan. Wij hebben ons gericht op het open en toegankelijk maken van het gebouw. Ondanks dat het Holbeinhuis geen monumentale status heeft, heeft ze wel een monumentaal karakter. Dit karakter wilden we niet alleen respecteren, maar ook benadrukken.'

Multi-tenant gebouw

Kraaijvanger Architects creëerde vides waardoor de kelder, de begane grond en de entresol ruimtelijk met elkaar zijn verbonden. Hierdoor is een verticale verbinding tussen de drie bouwlagen en een horizontale verbinding tussen de Coolsingel en de achtergelegen Sint-Luciastraat gecreëerd. Het huidige trappenhuis is aangesloten op het bordes van de entresol en daarmee is er een directe connectie met de entree ontstaan. Het oorspronkelijke gesloten karakter van de plint is hiermee getransformeerd naar een ruim, licht, groen en uitnodigend entreegebied. Ook zorgt de nieuwe indeling voor een veel betere invulling als multi tenant kantoor waarbij de kelder is geactiveerd en nu een ontmoetingsplek is geworden met een lounge en flexibele vergaderruimtes.  De kantoorverdiepingen hebben door de opzet van ontsluiting,  installaties en klimaatplafonds oneindig veel mogelijkheden om op verschillende manieren ingedeeld te worden.

Duurzaamheid

De verduurzaming van het gebouw was een belangrijke ambitie. Door de transformatie is het Holbeinhuis van een energielabel F naar een energielabel A++ gegaan. Door het toevoegen van een laag temperatuur systeem met klimaatplafonds , een warmte terugwin systeem , led verlichting en aanwezigheidsdetectie is de energievraag drastisch verlaagd. Door het na-isoleren van gevels en vervanging van glas en kozijnen wordt de benodigde energie veel beter vastgehouden.

Oorspronkelijke allure

De verloedering die door de jaren is opgetreden, door de vele ingrepen die zijn gedaan, is grondig opgeruimd. De gevelpanelen zijn hersteld en schoongemaakt. Ook het mozaïek kunstwerk aan de gevel door Louis van Roode is in oude glorie hersteld. In het interieur is door de hoofdaannemer J.P. van Eesteren heel zorgvuldig om een aantal ambachtelijke hoogstandjes heen gewerkt. Bijzondere plafonddetaillering en kolommozaïeken konden hierdoor behouden blijven en in oude glorie hersteld worden. De oorspronkelijke luifelconstructie is ingevuld met lamellen die ‘s avonds worden aangelicht zodat het gebouw een baken aan de Coolsingel is geworden.

Het Holbeinhuis beschikt na de renovatie over 9 hoogkwalitatieve kantoorvloeren van ca. 327 m² v.v.o. tot ca. 823 m² v.v.o.. Daarnaast heeft het kantoorgebouw twee dakterrassen, waarvan één gemeenschappelijk, en een entresol met aanlandplekken voor gemeenschappelijk gebruik.

Dit project is een samenwerking met CBRE, verantwoordelijk voor de conceptontwikkeling, strategische en commerciële invulling van het Holbeinhuis, gebouweigenaar Athora Netherlands en hoofdaannemer J.P. van Eesteren. Medio 2024 nemen doen’r, Total Mayhem Games, Nedspice en het Signature label van IWG hun intrek in het Holbeinhuis. Hiermee is het Holbeinhuis straks vrijwel volledig verhuurd. 

Tekst: Kraaijvanger Architects

Stuur artikel door