Hoge punten voor project HAUT bij beoordeling door Bewuste Bouwers

Onlangs werd bouwproject HAUT door Bewuste Bouwers bezocht en beoordeeld. Gekeken is hoe we de gedragscode van Bewuste Bouwers toepassen. Op alle pijlers van de gedragscode behaalde project HAUT een acht. En met een Best Practice voor het onderdeel Milieu komt de eindscore op negen! Bewuste Bouwers publiceerde hierover onderstaand artikel:

HAUT wordt het nieuwe icoon aan de Amsterdamse Amstel. Het gebouw is straks de hoogste woontoren met hybride houtconstructie ter wereld. Uniek in architectuur, uitzonderlijk in duurzaamheid. HAUT wordt gerealiseerd door J.P. van Eesteren (een TBI-onderneming en bedrijfsdeelnemer Bewuste Bouwers) en is al lange tijd een actieve Bewuste Bouwer. Met dit project laten zij zien dat ze op goede wijze invulling geven aan de gedragscode. Bovendien scoren zij een Best Practice. Dat is natuurlijk reden om de medewerkers te bezoeken en het project in het zonnetje te zetten.

Hoogste woontoren

HAUT maakt deel uit van het Amstelkwartier en ligt direct aan de Amstel, de jachthaven Stadshaven Amstelkwartier en Park Somerlust. Urban living perfect gecombineerd met de rust van water en groen. HAUT laat bewoners van de luxe appartementen genieten van de stad door hoge plafonds, grote ramen en ruime terrassen. Gebouwd met hout als voornaamste bouwmateriaal, geïnspireerd op internationale voorbeelden. Met een hoogte van 73 meter, 21 verdiepingen en 52 luxe appartementen wordt HAUT de hoogste hybride houtconstructie van Nederland én de hoogste woontoren ter wereld volgens deze bouwmethodiek. HAUT is een ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met Arup. Naar verwachting worden de woningen zomer 2021 opgeleverd.

HAUT is van hout

Hout is een eeuwenoud bouwmateriaal en tegelijk dé innovatie in duurzaam bouwen. Hout stoot niet uit, maar slaat CO2 natuurlijk op. HAUT is het eerste woongebouw dat naar verwachting het hoogst haalbare duurzaamheidslabel BREEAM Outstanding ontvangt. Naast de houten hoogbouwconstructie krijgt HAUT energie-opwekkende gevels, triple glas en wordt het zodanig gerealiseerd dat de toegepaste materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn. Hout ademt, hout leeft en straalt warmte uit. Een bijzonder gebouw dus daar aan de Amstel, en dat zie je ook terug in de naam. “HAUT is natuurlijk de Franse vertaling van hoog, maar staat ook voor haute couture aangezien het gebouw een chique uitstraling krijgt”, licht Jeroen Dunnebacke (projectmanager van J.P. van Eesteren) toe. HAUT heeft al een BREEAM Outstanding ontwerpcertificaat gekregen; de hoogste graad in duurzaamheid. Eerder won het ontwerp voor HAUT al de International BREEAM Award 2018. Maar waar komt die Best Practice nu vandaan?

“Groei van ons eigen gebouw”

Deze bewuste bouwer is zich bewust van de impact op het milieu en neemt maatregelen om de impact te verkleinen. Zo gelden hier verschillende maatregelen om milieubewust te werken, waaronder afvalscheiding, energie- en waterbesparing, groene stroom, hergebruik van materiaal, duurzaam materiaal, afvalbeheersing en carpoolen. Tijdens de start van de bouw is een boom geplant. Jeroen: “Aangezien wij een duurzaam gebouw realiseren, vonden opdrachtgever Lingotto en wij het toepasselijk om daar een boom voor terug te planten. Zo groeit ons eigen gebouw weer een beetje aan. Deze boom hebben we onthuld met de kopers van de appartementen en andere betrokkenen, waarmee we het startsein voor de bouw gaven. De boom staat nu op een groenstrook naast het project. Als de woontoren klaar is, wordt de boom verplaatst naar het terrein van het gebouw.” Het planten van deze boom, waarmee symbolisch het project is gestart, past op duurzame wijze bij het bijzondere gebouw en is daarmee een vermelding van een Best Practice waard.

Onthulling van de boom

Goede voorbeelden

Niet alleen op de pijler Milieu gaat het dit projectteam goed af. Ook de overige pijlers van de gedragscode leven ze hier goed na, zoals de pijler Omgeving. “We hebben hier in de omgeving te maken met verschillende belangen van verschillende mensen, zoals bewoners van de huizen maar ook restaurants. Er is een periode geweest dat we dagelijks per e-mail een update verstuurden naar de omwonenden. Op dit moment sturen we wekelijks een e-mail met onder andere de planning, zodat men weet wat hen de komende week te wachten staat”, vertelt Marco van der Veen (hoofduitvoerder). “In een recente informatiebrief naar de bewoners en ondernemers rondom het project is onder andere gecommuniceerd dat er een audit van Bewuste Bouwers heeft plaatsgevonden en dat we erg trots zijn op de score”, licht Karin Roggeveen (communicatieadviseur) toe. Het projectteam overlegt met de buurt om overlast te voorkomen. Tijdens lunchtijd werd, ten tijde van intrillen van de damwand, in overleg met omliggende restaurants geen geluid gemaakt. Aan het hekwerk hangen extra routeborden naar de restaurants. Ook een goed voorbeeld: bij de inrichting van de bouwplaats is rekening gehouden met de veiligheid; zo zijn er extra openingen gemaakt en is de schutting schuin geplaatst voor beter zicht.

V.l.n.r.: Oscar Vijzelaar (projectvoorbereider), Marco van der Veen (hoofduitvoerder) en Jeroen Dunnebacke (projectmanager).

Een beste buur

Jeroen is, net als de andere teamleden, enthousiast over dit project. “Wat mij betreft is het een grote uitdaging om aan dit project te mogen werken. Zo hoog bouwen in hout is nog weinig vertoond in de wereld en in Nederland nog helemaal niet. Bouwen in hout is duurzaam en dat is een actueel thema in de bouw en de maatschappij. Het is mooi om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld.” Ook is voor hem de meerwaarde van Bewuste Bouwers duidelijk. “Op deze manier is algemeen bekend en erkend welke aspecten belangrijk zijn om als bouwer rekening mee te houden; om een goede buurman te zijn in een bewoonde omgeving. Ook is duidelijk wat de norm is en met een audit weten we precies hoe we ten opzichte van die norm presteren.”

Stuur artikel door