Houten gebouw Triodos Bank overtuigt jury èn stemmers

(c) Bert Rietberg

Het grotendeels van hout gemaakte hoofdkantoor van de Triodosbank in Driebergen is het beste houten gebouw van Nederland. Dat is zowel het oordeel van de vakjury als van het publiek. RAU Architects nam woensdag dus twee maal de Nationale Houtbouwprijs 2021 in ontvangst.

De Nationale Houtbouw Prijs 2021 is uitgereikt en als trotse bouwer kunnen wij mededelen dat project Triodos Bankzowel de overall jury- als publieksprijs heeft gewonnen. De prijzen werden uitgereikt tijdens de Houtdag, een congres over houtbouw met nationale en internationale sprekers. 

Het bijzonder vormgegeven Triodos bankgebouw in Driebergen, waar naast de vloeren en plafonds ook zelfs de trappenhuizen van hout gemaakt zijn, is volgens de jury een logische winnaar: ‘Het gebouw excelleert in constructie en vormgeving en heeft een heel eigen identiteit. Het gaat een positieve relatie aan met de omgeving. Het is flexibel, demontabel, remontabel en de gebruikte materialen zijn gedocumenteerd voor eventuele latere toepassingen. En er is veel hout toegepast, op een binnen het concept logische en efficiënte manier.’

Het publiek kon de afgelopen maand zijn stem uitbrengen en zo de Publieksprijs bepalen. Ook hier was het Triodos-gebouw veruit favoriet, gevolgd door Huis Canada en het houten flatgebouw Stories in Amsterdam Buiksloterham.  Namens J.P. van Eesteren feliciteren wij alle partners en betrokkenen!

Andere winnaars

De uitreiking vond plaats in de Parkzaal van Musis in Arnhem voor een publiek van ruim 300 bezoekers. Er werden nog drie andere awards uitgereikt in verschillende categorieën. Het Amsterdamse bureau MAATworks won in de categorie Particuliere houtbouw met een woonhuis op IJburg, Huis Canada. De award in de categorie Zakelijke houtbouw, waar ook het Triodos-gebouw onder valt, werd gewonnen door het Entreegebouw van het Koning Willem 1 College in Den Bosch, een ontwerp van Nieuwe Architecten uit Utrecht. In de categorie Seriematige houtbouw ging de award naar basisschool Het Epos in Rotterdam. Een concept van SeARCH Architects en aannemer De Groot Vroomshoop. 

De Houtdag en de Nationale Houtbouwprijs zijn een initiatief van het onafhankelijke vakblad Het Houtblad. De vakjury werd gevormd door Irma Thijssen (Rijkdienst voor Ondernemend Nederland/Transitieteam circulaire Bouweconomie), Boris Zeisser (Natrufied Architecture), Eric D. De Munck (Centrum Hout), Pablo van der Lugt (AMS Institute, auteur ‘De Houtbouwrevolutie’), Wim de Groot (SHR, TU Eindhoven) en Jan Maurits Schouten (Het Houtblad).

De jury met de prijswinnaar van de publieksprijs en de overall-juryprijs. Vlnr: Boris Zeisser, Irma Thijssen, Wim de Groot, Erik Mulder, Eric D. de Munck, Pablo van der Lugt, Jan Maurits Schouten, (c) Koos Groenewold

Stuur artikel door