Huis van Stad en Regio wordt Dordthuis

'Dordthuis'. Zo gaat het nieuwe gebouw aan de Spuiboulevard heten, dat tot nu toe de werknaam ‘Huis van Stad en Regio’ had. Nu de bouw gaat starten stelt de gemeente ook meteen de nieuwe naam vast. Die sluit aan bij de rol die het ‘Dordthuis’ gaat spelen in de stad: een huis voor iedereen. Een plek waar elke bezoeker zich welkom weet en thuis voelt.

Het gebouw wordt het nieuwe onderkomen van de gemeente Dordrecht, de Sociale Dienst Drechtsteden, de Stadsbibliotheek Dordrecht en de afdeling VVV van Dordrecht Marketing & Partners.

Vanaf 2025 kun je hier bijvoorbeeld terecht voor je rijbewijs, het lenen van een boek, taalles, een plek om te studeren of een afspraak bij de sociale dienst. Maar ook voor een kopje koffie of een spontane ontmoeting in het werkcafé of de groene daktuin.

Laagdrempelige ontmoetingsplek

De naam ‘Dordthuis’ zal vanaf nu ook te lezen zijn op de omheining van de bouwplaats. "Daarmee geven we invulling aan de wens van de gemeenteraad om rondom bouwplaatsen goed te laten zien waar we aan bouwen" aldus wethouder Maarten Burggraaf. "Ook hier willen we uitstralen dat het gaat om een laagdrempelige ontmoetingsplek waar voor alle inwoners en bezoekers iets te doen is."

Thuis voelen

De nieuwe naam is door het college gekozen na raadpleging van een gemengde groep van inwoners, ondernemers en medewerkers van de
organisaties die in het nieuwe gebouw komen. Wethouder Marc Merx: "De naam beschrijft in al z'n eenvoud waar het huis voor staat: Huis voor alle Dordtenaren. En Dordthuis bevat het woord ‘thuis’, wat aansluit bij de bedoeling van het huis: een fijne ontmoetingsplek waar je je welkom en ‘thuis’ voelt."

Stad én streek

Het Dordthuis zal een ontmoetingsplek worden voor een breed publiek. De VVV zal veel bezoekers van buitenaf verwelkomen. En de Sociale Dienst Drechtsteden zal hier de inwoners van Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht ontvangen.

Het gebouw is een ontwerp van Schmidt Hammer Lassen. Na de bouwvak gaan de eerste palen de grond in. Met de start van de bouw wordt de eerste stap gezet in de transformatie van de Spuiboulevard naar een levendige, groene stadswijk voor wonen en werken aan de rand van de historische binnenstad.

Dordthuis opent naar verwachting medio 2025 de deuren.

Stuur artikel door