J.P. van Eesteren levert iconische A’DAM Toren op na succesvolle transformatie

Morgen starten we met de oplevering van de getransformeerde A’DAM Toren aan het IJ in Amsterdam. In opdracht van de vier partners; Sander Groet, Hans Brouwer, Duncan Stutterheim en Lingotto verbouwde J.P. van Eesteren het voormalig Shell kantoor tot een kloppend hart voor de creatieve- en muziekindustrie. Na een verbouwtijd van circa anderhalf jaar wordt de A’DAM Toren morgen in zijn geheel opgeleverd.

De afgelopen week leverde J.P. van Eesteren de ondergrondse parkeergarage en de verdiepingen acht tot en met twintig op aan opdrachtgever Lingotto. Zij dragen de afgebouwde ruimtes over aan hun huurders, waaronder A’DAM Six Senses en MassiveMusic. Morgen worden de resterende verdiepingen opgeleverd en overgedragen. Daaronder vallen grotendeels de eerste zeven lagen van de A’DAM Toren, waarin een hotel wordt gevestigd. Op het moment zijn de huurders aan het werk met de afbouw van de verschillende verdiepingen. Begin mei betrekt de eerste huurder het gebouw.

Gedurende de transformatie heeft J.P. van Eesteren in de A’DAM Toren een aantal innovatieve, bouwkundige hoogstandjes uitgevoerd. Zo beschikt het gebouw nu over een nieuwe stalen kroon met een uitkragende, overhoekse vorm, die steunt op een kern van tien bij tien meter. Om het geprefabriceerde geheel op zijn plek te hijsen, was de grootste mobiele kraan van Europa nodig, met een hijsvermogen van 1.200 ton.

Duurzame innovaties

Bovenop de nieuwe kroon prijkt een stalen windvaan die bijdraagt aan de duurzaamheid van de A’DAM Toren door de windgestuurde ventilatiekanalen. Verder is er een innovatieve tweelaagse ronde vliesgevel tussen de toren en de kroon bevestigd, zonder gebruik te maken van stijlen, wat zorgt voor een onbelemmerd uitzicht over de stad en het IJ. Daarnaast heeft J.P. van Eesteren de toren voorzien van een geheel vernieuwde gevel. De bouwer heeft het vermalen betongranulaat van de gesloopte gevel gebruikt als grondstof voor het betonmortel bij de bouw van het uiterst duurzame hotel in het Amstelkwartier, eveneens in Amsterdam.

Over de A’DAM Toren

J.P. van Eesteren startte in juni 2014 met de werkzaamheden aan het voormalig Shell kantoor. De multifunctionele A’DAM Toren krijgt een observatiepunt, hotel, club, kantoren voor de creatieve industrie en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music en zal de toonaangevende positie van Nederland in de muziek en creatieve sector verder uitbouwen. Lingotto heeft A’DAM samen met Sander Groet, Hans Brouwer en Duncan Stutterheim ontwikkeld. Het ontwerp is van Claus van Wageningen Architecten. J.P. van Eesteren legde eind maart 2016 de laatste hand aan de ingrijpende verbouwing.

Film: Ibo Orgut

Stuur artikel door