J.P. van Eesteren renoveert oude fruitloods voor Stadshaven Brouwerij Rotterdam
Eind dit jaar is Rotterdam een bierbrouwerij en een restaurant rijker. Het van oorsprong Rotterdamse bouwbedrijf J.P. van Eesteren renoveert op dit moment een voormalige havenloods aan de Merwehaven in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. In deze 5.000 m2 grote ruimte komen Stadshaven Brouwerij Rotterdam en de Bierfabriek, een combinatie van microbrouwerij en restaurant die ook in Amsterdam, Delft en Almere is gevestigd.
‘Dit is een bijzonder project’, zegt projectleider Alexander van Herk van J.P. van Eesteren. ‘Het casco met zijn grote, markante betonnen spanten blijft staan en zal na inrichting ook zichtbaar blijven. Maar de rest van het gebouw verkeert in zeer slechte staat. Eigenlijk was deze, in 1912 gebouwde, loods een koelcel voor fruit. Dus de koelcelwanden moesten eruit, net als de betonplatenvloer die moet worden vervangen door een hoogwaardig afgewerkte betonvloer met afschotvakken, zodat de biertanks veilig kunnen worden gespoeld. Verder krijgt het gebouw een nieuwe gevel die tussen de kozijnen wordt afgewerkt met zowel gevelstucwerk als eikenhouten betimmering. Ook wordt het gehele dak vernieuwd en krijgt het gebouw een nieuwe lichtstraat. Dus eigenlijk blijven alleen de spanten staan.’
De ene verassing na de andere
‘Boeiend aan een dergelijke renovatie zijn de vele onvoorziene zaken die je tegenkomt. Neem het dak. Daarvan wordt de staalconstructie vervangen omdat de oude liggers Chroom-6 en loodmenie bevatten. Die liggers houden de betonnen spanten stabiel. In het voortraject had de constructeur bedacht ze om en om te vervangen voor nieuwe, maar in de praktijk blijkt dat die volgorde soms niet werkt. Dat vraagt veel overleg met de constructeur. Ook ontdekten we, na het blootleggen van de gevel, dat die 10 tot 12 centimeter naar binnen glooit. Wil je daar zoveel stuc op smeren of gaan we met een houtskelet werken? En kan de gevel, die oorspronkelijk niet zo gebouwd zal zijn, de belasting van de afwerking dragen? Ook de fundering die bij het graven bleek af te wijken van de tekening, stelt ons voor vragen. Zo moet je voor alles wat je ontdekt nieuwe oplossingen bedenken en dat maakt het ook een uitdaging.’
Omgeving die het gaat maken
Ook over de omgeving is Van Herk enthousiast. ‘Je hebt hier een geweldig uitzicht op het water. De loods naast ons wordt ook al prachtig verbouwd en is bijna klaar. En zo gaat de hele omgeving worden ontwikkeld tot een heel mooi woon- en werkgebied.’ De ambitieuze plannen voor de Merwe-Vierhavens (M4H) waren dan ook aanleiding voor de eigenaren van de Bierfabriek om naar deze locatie uit te breiden. Dit havengebied aan de noordkant van de Maas biedt hen de ruimte om te brouwen. Nu niet alleen meer voor de eigen horecagasten, maar ook voor verkoop elders en dan gaat het om maar liefst 2 miljoen liter per jaar.
M4H Rotterdam
Het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) is een (voormalig) haven en industriegebied van circa 130 hectare gelegen aan de noordkant van de Maas. Ooit was het één van de grootste fruithavens ter wereld waar dagelijks de opslag en overslag plaatsvond van verschillende soorten fruit en andere stukgoederen. Inmiddels zijn de industrie en een aantal fruitbedrijven weggetrokken. Gemeente en het Havenbedrijf hebben de ambitie om M4H te ontwikkelen tot een toekomstbestendig gebied waar wordt gewerkt aan een nieuwe economie. Samen met RDM Rotterdam, waar bedrijven, onderwijs en onderzoek samenwerken aan (maritieme) innovaties, vormt M4H het Rotterdam Makers District.
RTV Rijnmond nam een kijkje op de bouwplaats. Bekijk hier de video.