Justus opgeleverd
Woontoren (100m) met 289 middenhuurwoningen in de nieuwe Sluisbuurt in Amsterdam opgeleverd
De bouw van de eerste woontoren in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam is voltooid. Nergens anders in Nederland is hoogbouw voor enkel middenhuurwoningen op deze schaal gerealiseerd. Justus combineert grootstedelijk wonen met een nadrukkelijke focus op de menselijke maat. Het is een eindresultaat van een vroegtijdige intensieve samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Achmea Real Estate, ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren, de Architekten Cie. en diverse partners.
De combinatie van hoogbouw en strenge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid maakte Justus tot een uitdagend project. Er zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit; de plannen zijn volledig waargemaakt. Justus is het eerste zichtbare manifest van de Sluisbuurt, waar het echt goed wonen is.
De combinatie van hoogbouw en strenge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid maakte Justus tot een uitdagend project. Er zijn geen concessies gedaan aan de kwaliteit; de plannen zijn volledig waargemaakt. Justus is het eerste zichtbare manifest van de Sluisbuurt, waar het echt goed wonen is.
Hoe het wél mogelijk is
De haalbaarheid van de plannen is gewaarborgd doordat J.P. van Eesteren de belegger, adviseurs en strategische realisatiepartners al in de ontwerpfase heeft samengebracht. Door alle factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling tijdig de plek te geven die ze verdienen, werden knelpunten aan de voorkant opgelost.
Vroeg in het ontwerpproces zijn strategische keuzes gemaakt, zoals efficiënte kernindelingen en een repetitief ruimtelijk stramien. de Architekten Cie. ontwierp Justus als een gebouw dat kracht put uit een heldere structuur en consistente ontwerpprincipes. Met als opvallend resultaat de goed uitgewerkte woningplattegronden, waarbij de gemiddelde woonoppervlakte van 60 vierkante meter royale leefruimte biedt - een verademing vergeleken met de krappe woningen elders in de stad.
Vanuit de verre omtrek een belangrijk symbool van verbinding met de stad
Door slim gebruik te maken van de kenmerken van de bouwmethode is het unieke, voor Amsterdam ontworpen silhouet van veraf en vanuit alle hoeken van de stad te herkennen. Dit specifieke silhouet zet Sluisbuurt duidelijk op de kaart van Amsterdam als belangrijke brug tussen oost en west van de stad. De toren en de appartementen zijn gericht op deze verbinding. Elk appartement profiteert van de ochtend- of avondzon en biedt prachtige uitzichten, dankzij de grote ramen en balkons die uitkijken over het IJmeer en de historische binnenstad.
Daarnaast is er een gemeenschappelijk dakterras op een hoger gelegen terugliggend deel, terwijl de ruime entreehal, geïnspireerd op de Amsterdamse art deco-stijl, verfijning uitstraalt. Verder is er een grote horecagelegenheid die voor iedereen toegankelijk is, wat bijdraagt aan een levendige wijk. de Architekten Cie. heeft als vaste ambitie om bij projecten iets terug te geven aan de stad, al eerder deed de architect dit door samenwerking te zoeken met kunstenaar Hugo Kaagman. Voor Justus leverde deze samenwerking bijzondere decoratieve details op, waardoor Justus afwijkt van de gemiddelde eentonige hoogbouw. Kaagman ontwierp de tegeltableaus voor de balkons, en op maaiveldniveau is een kunstwerk geïntegreerd in het metselwerk dat verwijst naar de Amsterdamse cultuur en historie. Dit kunstwerk versterkt de culturele band met de stad en zal later nog officieel door de Architekten Cie. worden geschonken aan de stad Amsterdam.
Groene uitstraling en duurzaamheid
Hoewel nog niet volledig zichtbaar, zal Justus een groene uitstraling krijgen die een belangrijk kenmerk van het gebouw wordt. Op de 24ste verdieping is een gemeenschappelijk dakterras gecreëerd dat niet alleen de bewoners ruimte biedt, maar ook de architectonische vorm van het gebouw versterkt. 40 procent van de bouwkavel, inclusief de daken, wordt bedekt met hoogwaardig groen, gevoed door een waterretentiedak dat regenwater opvangt en hergebruikt. Justus is bovendien het eerste gebouw in de Sluisbuurt dat is aangesloten op een ondergronds afvaltransportsysteem. Deze duurzame maatregelen dragen bij aan het milieu en verhogen de leefkwaliteit van de bewoners.
Justus voltooit samenwerking die 861 woningen opleverde
Justus laat zien hoe grootstedelijke woningbouw met oog voor duurzaamheid en de menselijke maat wél kan worden gerealiseerd. Op 9 oktober krijgen de eerste bewoners hun sleutel. Dankzij het voorrangsbeleid van Achmea Real Estate hebben 47 mensen met een ‘sleutelberoep’ een woning gekregen in Justus.
Nog eens 19 nieuwe bewoners laten een sociale huurwoning achter. De nieuwbouw draagt ook op die manier bij aan de vitaliteit van Amsterdam en de doorstroming op de lokale woningmarkt.
Justus vloeit voort uit het initiatief dat de gemeente Amsterdam, woningcorporatie Stadgenoot en Achmea (in opdracht van twee pensioenfondsen) in 2016 namen om samen langjarig te investeren in het hart van de Amsterdamse binnenstad. Daarvoor werd het publiekprivate bedrijf 1012Inc (nu Stadsgoed NV) opgericht waarvan de twee pensioenfondsen aandeelhouder werden.
Als onderdeel van de overeenkomst kreeg Achmea het recht om op vier locaties in Amsterdam woningen te ontwikkelen namens de twee fondsen. Justus, gerealiseerd door J.P. van Eesteren als ontwikkelaar en bouwer binnen alle gestelde randvoorwaarden, is de laatste locatie die nu is opgeleverd. Inclusief de woningen in Noord, Zuidoost en Nieuw-West heeft deze publiek-private samenwerking gezorgd voor maar liefst 861 huurwoningen in het middensegment.
Over de Sluisbuurt
Justus is een van de eerste gebouwen van de nieuwe Sluisbuurt. Dit wordt een duurzame, groene wijk aan het water en vlakbij het centrum. De Sluisbuurt wordt een echte stadswijk, maar dan met minder auto’s. In deze buurt staan wonen, werken, leren en bewegen centraal. Alles ligt op loop- of fietsafstand van elkaar. Er komen 5.500 woningen in een mix van lage en hoge gebouwen. Dit zijn zowel sociale, middeldure als dure huurwoningen en koopwoningen. Ze zijn bedoeld voor alle typen huishoudens: gezinnen, alleenstaanden, jongeren, studenten of ouderen.