Koningin Máxima opent nieuw duurzaam gerenoveerde kantoor van de Goede Doelen Loterijen

Amsterdam, 6 december 2018 - Hare Majesteit Koningin Máxima opende vandaag in Amsterdam het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij). De opening is het sluitstuk van een twee jaar durende renovatie waarbij een langdurig leegstaand en verwaarloosd pand in Amsterdam is omgetoverd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. Het gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects, interieurarchitecten D/DOCK en Loudon Living en uitgevoerd door J.P. van Eesteren.  

BREEAM Outstanding: score 92,61%

Het nieuwe kantoorpand van de Goede Doelen Loterijen is beloond met een BREEAM-NL Outstanding certificaat. Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen en Esther Wubben (projectleider huisvesting) ontvingen het certificaat uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council.

De renovatie vond plaats op basis van de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie  beoordelingsrichtlijn van 2014 en behaalde uiteindelijk een score van 92,61%, wat resulteert in BREEAM-NL Outstanding, het hoogst haalbare resultaat. Op drie categorieën, namelijk energie, transport en afval is een score van 100 procent behaald. Voor het pand is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het binnenklimaat en een aangename akoestiek. Maatregelen die hieraan bijdragen zijn onder andere het atrium, klimaatplafonds, een transparant dak met daaronder de bladeren en het geoptimaliseerd gevelontwerp. De hoge score is mede de verdienste van architect Benthem Crouwel Architects en bouwbedrijf J.P. van Eesteren, die een prominente rol speelden in het bouwproces.

Aangename werkplek

De bovengenoemde inspanningen vormden de basis voor het BREEAM-NL Outstanding certificering voor het ontwerp van het pand. Dat er nu ook daadwerkelijk een Outstanding oplevercertificaat is behaald, is volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn niet meer dan terecht. “Er is echt geluisterd naar de wensen van de werknemers om te zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Dat daarbij gebruik is gemaakt van duurzame innovaties, en dat deze door henzelf zijn gefinancierd is lovenswaardig.” Van Doorn hoopt op een ambitieus vervolg. “Het zou mooi zijn als de Goede Doelen Loterijen zich nu verbinden aan de Paris Proof ambities.” 

Boudewijn Poelmann: “Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat we het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland tot stand hebben gebracht. Dit sluit naadloos aan op de missie van de Goede Doelen Loterijen bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hiermee hopen we ook anderen te inspireren.”  

Foto: Roy Beusker

Duurzame innovaties

In het pand zijn duurzame innovaties verwerkt van onder andere Postcode Lottery Green Challenge-winnaars, waaronder de elektriciteit opwekkende PowerWindows van PHYSEE. In 2016 wonnen zij de duurzaamheidscompetitie van de Postcode Loterij in aanwezigheid van koningin Máxima. Het pand wordt verwarmd en gekoeld via een warmte- koudeopslagsysteem. Daarnaast is het dak voorzien van 949 zonnepanelen. Deze wekken ong. 300 MWh per jaar aan elektrische energie op. Dit is voldoende om het pand van elektriciteit te voorzien, hiermee is het pand energie neutraal. Via het dak van het gebouw wordt ook regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het irrigeren van de daktuinen. Het regenwatersysteem voorziet 37% van het waterverbruik van het gebouw.  

Over de Goede Doelen Loterijen 

De Goede Doelen Loterijen hebben als missie het fondsenwerven voor goede doelen. De organisatie, die bestaat uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij, is een uniek voorbeeld van particulier initiatief met een breed draagvlak in de samenleving. Deze non-profit loterijen schenken de helft van ieder lot aan meer dan 240 goede doelen en culturele partners, tot nu toe in totaal 7,2 miljard euro.   

Bij de Postcode Loterij zijn dit goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur. De BankGiro Loterij steunt cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. De VriendenLoterij ondersteunt maatschappelijke initiatieven (goede doelen, clubs, verenigingen op het gebied van gezondheid en welzijn) die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven. Maandelijks spelen in Nederland 3,3 miljoen huishoudens mee met de Goede Doelen Loterijen.  De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de Postcode Loterijen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland en Noorwegen de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

Stuur artikel door