Laatste fase nieuwbouw Europees Octrooibureau opgeleverd

(c) David Rozemeyer

Met de installatie van de waterval in de nieuwe vijver als kers op de taart, is de laatste fase van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk voltooid. Daarmee is de realisatie van één van de grootste kantoorprojecten in Nederland voor de grootste internationale organisatie die in Nederland gevestigd is, door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, een feit.

Voor een project van 90.000 vierkante meter kantooroppervlak en 1.750 werkplekken, is het complex in bijzonder korte tijd gerealiseerd. Ontwerp en bouw van het kantoorgebouw werden binnen vijf jaar afgerond. Op 25 juni 2014 werd de eerste steen gelegd door premier Mark Rutte, waarna in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe hoofdgebouw in juni 2018 is geopend.

De laatste fasen van het project behelsden de sloop van het oude, uit 1973 stammende, kantoorgebouw (op enkele meters van de nieuwbouw), de nieuwbouw van de ondergrondse techniekruimten en fietsenstalling, de landschapsinrichting en de realisatie van een 16.000 m2 grote vijverpartij met een waterval van 315 meter lang. Ook dat alles is nu opgeleverd.

100.000 vierkante meter glas

Behalve een hele prettige werkomgeving voor ongeveer 2.000 medewerkers en vele bezoekers, is met het complex een landmark voor Rijswijk gecreëerd. Het transparante ontwerp van de architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel uit Parijs en Dam & Partners Architecten uit Amsterdam komt, onder andere door de toepassing van 100.000 vierkante meter glas en de imposante vijver rondom het gebouw, goed tot z’n recht. De creatie is elegant, slank en transparant, met aan beide zijden een voorzetgevel die de lucht weerspiegelt en naadloos overgaat in het Nederlandse landschap. Het is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid – 107 meter hoog, 156 meter lang en slechts 13 meter breed – door middel van een stalen hoofddraagconstructie is opgetrokken.

Design & construct

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros waren gezamenlijk verantwoordelijk voor zowel het design als de engineering en bouw. “Grootste uitdagingen waren de zeer korte ontwerptijd en de bouwtijd”, aldus Michel Hoogendoorn, directeur projectrealisatie J.P. van Eesteren. “Dat gold ook voor al het werk dat we nog verricht hebben in de laatste fasen, terwijl het hoofdgebouw al in gebruik was. Zoals het vrijwel zonder overlast ontmantelen van het bijna 40 jaar oude kantoorgebouw op 11 meter afstand van het nieuwe pand. We zijn er erg trots op dat het allemaal gelukt is, onder andere door de inzet van alle betrokken TBI-collega’s en de goede samenwerking tussen alle partijen, waaronder de architecten.”

Vijver met duurzame techniek

Mark van Wordragen, directeur Croonwolter&dros: “Moderne architectuur, techniek en duurzaamheid werken hier goed samen. Mede door de toepassing van modulair bouwen was het mogelijk binnen één week modulaire installaties op een verdieping aan te brengen. Veel techniek gaat schuil in het kantoorgebouw en onder de grond. In de vijver wordt het water opgevangen, gebufferd en gefilterd. Het wordt eveneens ingezet voor koeling van de IT-ruimtes en het HVAC-systeem (heating, ventilation, air conditioning) én voor beïnvloeding van de bodembalans van de duurzame Warmte-Koude Opslag.”

Over European Patent Office / Europees Octrooibureau

Het Europees Octrooibureau (EPO) is ’s werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van octrooi-informatie en het zoeken naar octrooien. De organisatie is opgericht met als doel om de samenwerking ten aanzien van octrooien in Europa te versterken. Door de gecentraliseerde procedure voor toekenning ervan via het EPO, krijgen uitvinders kwalitatief goede octrooibescherming in maximaal 44 landen; een markt van zo'n 700 miljoen mensen.

Met zo’n 6.400 medewerkers is het EPO een van de grootste overheidsinstellingen in Europa. Het hoofdkantoor is gevestigd in München en er zijn, naast Rijswijk, eveneens locaties in Berlijn, Brussel en Wenen.

Stuur artikel door