Lijnbaan monument in oude glorie hersteld

Fotograaf Bert Rietberg

De Lijnbaan, het kloppend winkelhart van Rotterdam en sinds 2010 een Rijksmonument, wordt opnieuw het naoorlogse winkel-icoon. Door de renovatie van luifels en gevels wordt de kwaliteit van het totale monument teruggebracht naar de uitstraling uit de jaren ’50. In een intensieve samenwerking tussen vastgoedeigenaren, winkeliers, architect, gemeente en de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten wordt als onderdeel van de Urban Department Store uitvoering gegeven aan deze ambitie. Het van oorsprong uit Rotterdam afkomstige bouwbedrijf J.P. van Eesteren is begonnen met de renovatie van het deel van de Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat en Van Oldenbarneveltplein.

Huiskamergevoel

De luifels aan de winkelpanden, samen met de oversteekluifels, vormen een kenmerkend onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan door de architecten Van den Broek en Bakema. Sinds de bouw in 1953 is er geleidelijk aan het nodige veranderd, waardoor de eenheid verdween. Met het ontwerp van Mei architects and planners keert het huiskamergevoel terug op De Lijnbaan. Door weer de nadruk te leggen op het gebruik van hout en herstel van alle luifels wordt de oorspronkelijke kwaliteit teruggebracht. De eenheid van luifels en gevels doet recht aan het monument als een geheel. De gespecialiseerde afdeling Verbouw Onderhoud Renovatie van J.P. van Eesteren leidt het bouwproces van de renovatie met toepassing van hedendaagse onderhoudsarme materialen.

Prefab bekleding luifels

De luifels krijgen een bekleding van duurzaam hout. Dit hout wordt gespoten met een verf die slechts één keer in de zes jaar behandeld hoeft te worden. Het geheel wordt dus onderhoudsarm, wat ook voor winkeliers en winkelpubliek prettig is. De houten plafondpanelen voor de luifels worden in de eigen timmerwerkplaats in Gouda gemaakt, waarna ze als geheel naar De Lijnbaan vervoerd worden. Het bespaart bouwmaterialen en bouwafval ter plekke en zorgt voor snellere montage. Voor de omgeving is dit een oplossing die relatief weinig overlast oplevert.

Druk winkelgebied

Omdat De Lijnbaan een Rijksmonument is moeten aanpassingen gebeuren binnen het oorspronkelijke ontwerp van Van den Broek en Bakema, in overleg met de Raad voor het Cultureel Erfgoed en de Rotterdamse commissie voor welstand en monumenten. De renovatie vindt bovendien plaats in een druk winkelgebied. Dat betekent voor de bouwer dat veiligheid en het beperken van overlast een nog belangrijkere rol dan gewoonlijk spelen. Grof sloopwerk, constructiewerk en reinigingswerk wordt bijvoorbeeld alleen voor openingstijden gedaan. De entree van de winkels blijft tijdens openingstijden altijd vrij.

De werkzaamheden van dit eerste deel van de renovatie zijn naar verwachting in september 2018 afgerond. De ambitie is dat in 2019 de andere blokken - Lijnbaan tussen Aert van Nesstraat, Kruiskade en Korte Lijnbaan - volgen.

Stuur artikel door