Little C wint BNA Beste Gebouw van het Jaar Award in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie

Ontwerp: CULD INBO vof
Opdrachtgever: ERA Contour & J.P. van Eesteren/TBI

De jury van BNA is onder de indruk van de manier waarop een ‘middle of nowhere’ is getransformeerd tot een bruisende plek: “Little C vervult met verve zijn brugfunctie tussen de binnenstad en Coolhaven, tussen het Erasmus MC en een nieuw woongebied, tussen de bestaande en nieuwe stad.”

Op donderdag 12 mei werd tijdens de uitreiking van de BNA Beste Gebouw van Jaar Awards bekend dat Little C won in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. We zijn enorm blij met deze waardering voor Little C, het Rotterdamse project we samen met ERA Contour ontwikkelden én bouwden. Onze felicitaties aan het ontwerpteam bestaande uit: JVSTCULDInboJuurlink + Geluk en Ruud-Jan Kokke met deze mooie architectuurprijs.

Uit het juryrapport

Hoe kun je steden verdichten en tegelijk extra ruimtelijke kwaliteit en groen realiseren? Dat toont Little C, een complex van zo’n 400 (midden)huur- en koopwoningen met een ondergrondse parkeergarage rond een groen pleintje dat zich opent richting de Coolhaven. Geïnspireerd door de architectuur van Greenwich village in New York ontwierp een team van architecten en landschapsontwerpers een ensemble van elf bakstenen torentjes die onderling verbonden zijn door stalen loopbruggen. Door deze schakeling worden per twee of drie gebouwen het trappenhuis, lift en gezamenlijk dakterras gedeeld. Zo heeft het complex - in beeld en gebruik - een behapbare maat gekregen, en werd de bouw van de torentjes financieel haalbaar. Tussen de torentjes is openbare ruimte met bomen en geveltuintjes gecreëerd, met rondom horeca, een galerie en commerciële ruimtes. Er komt nog een loopbrug naar het Erasmus Medisch Centrum, waar veel bewoners werken.

 

De jury is onder de indruk van de manier waarop een middle of nowhere is getransformeerd tot een bruisende plek. De referentie aan Greenwich Village hebben de ontwerpers een Rotterdamse draai gegeven, door met een donkere baksteen aan te haken bij de historische architectuur aan de overkant van het. De gevels zien er verzorgd uit, de loopbruggen en – ruime - balkons geven allure en sfeer aan het complex, het pleintje overtuigt als ontmoetingsplek. Little C vervult met verve zijn brugfunctie tussen de binnenstad en Coolhaven, tussen het Erasmus MC en een nieuw woongebied, tussen de bestaande en nieuwe stad. Zo veel ruimtelijke kwaliteit bij zo’n hoge dichtheid realiseren, dat is razend knap, en daarom wint Little C in deze categorie.

Beoordelingscriteria

Het aantal inzendingen is lager dan vorig jaar (108), hoewel er meer gebouwen werden opgeleverd. Wel valt de jury op dat de kwaliteit van de projecten hoog is, en het aantal inzendingen min of meer gelijk verdeeld is over de categorieën.

De inzendingen zijn - net als in voorgaande jaren - ondergebracht in vier categorieën: Identiteit en Icoonwaarde, Particuliere Woonbeleving, Stimulerende Omgevingen en Leefbaarheid en Sociale Cohesie. De jury had de mogelijkheid om inzendingen in een andere categorie te plaatsen, als zij die passender vond. De projecten zijn op drie onderdelen beoordeeld: de score binnen de categorie; architectonische criteria (stedenbouwkundige inpassing, conceptuele kracht, consistente uitwerking, materialisatie en detaillering) en de samenwerking tussen architect en opdrachtgever in relatie tot de opgave (proces, planning, omgang met budget, communicatie).

Op basis van het ingezonden materiaal is een eerste selectie gemaakt, die de jury in de eerste vergadering besprak. Daaruit zijn 20 gebouwen geselecteerd voor een bezoek. Per categorie kon de jury maximaal drie projecten nomineren, waarvan één categoriewinnaar. Daarnaast bestond de mogelijkheid om maximaal drie projecten een Eervolle Vermelding toe te kennen. Uit de genomineerde inzendingen is tot slot het BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 gekozen.

 

Stuur artikel door