Nieuw hoofdgebouw European Patent Office gaat de hoogte in met unieke staalconstructie

Foto: David Rozemeijer

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros hebben in Rijswijk de plaatsing van het derde spant van de bijzondere staalconstructie van de nieuwbouw van het European Patent Office voltooid. De meest zware onderdelen van de hoofdconstructie wegen per stuk circa 40 ton en bestaan uit HD-profilering met hoge staalkwaliteiten, dat in Europa alleen in Luxemburg wordt geproduceerd. Het is voor het eerst in Nederland dat een gebouw met deze staalkwaliteit, hoogte en slankheid (circa 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed), door middel van een stalen hoofdconstructie wordt opgetrokken. De staalconstructie wordt geleverd door RijnDijk Construction. De hoofdconstructeur op het project is Zonneveld ingenieurs.

Aan de plaatsing van de staalconstructie ging een intensief voorbereidingstraject vooraf: van system engineering tot en met de uitwerking van een uitgebreid logistiek plan. Jochem van Leeuwen, werkvoorbereider, zegt hierover: “Samen met RijnDijk Construction en Zonneveld ingenieurs werkten we als integraal team twee jaar lang aan een geoptimaliseerde versie van deze bijzondere staalconstructie.” De kolommen, die voorzien zijn van de zwaarst mogelijke profilering, worden lokaal samengesteld tot triple HD-kolommen. Deze kolommen hebben een maximale afmeting van 22 meter lang. De spanten zijn circa 18 meter lang en 6 meter hoog.

Zwaar transport

Voor de spanten was een speciaal breedtetransport in de nacht nodig. Vanwege de omvang en het gewicht van de stalen onderdelen, is er een separate mobiele 300-tons kraan ingezet, die dicht bij de te hijsen locaties kan worden geplaatst. Al met al een behoorlijke puzzel, aangezien de ruwbouw van de onderbouw nog in volle gang is. Begin maart worden de laatste twee spanten gemonteerd. De mobiele kraan wordt dan “dwars door” de ruwbouw heen verplaatst. Om hiervoor ruimte te maken, zijn bepaalde onderdelen in de staalconstructie nu nog weggelaten.

Gebouw schiet de hoogte in

Om met de onderbouw verder te kunnen, worden ook de kolommen van het primaire staalgedeelte opgetopt. Het gebouw reikt nu gelijk tot op de vijfde verdieping. Dit alles werd binnen de korte tijdspanne van twee weken gerealiseerd. Hiermee is het startschot voor de hoogbouw gegeven; vanaf nu groeit het gebouw met één verdieping per week. Sander Groenenboom, uitvoerder: “Het is voor het hele team mooi om te zien dat we nu de hoogte in gaan met deze unieke staalconstructie. Daar werk je met zijn allen toch naartoe.”

European Patent Office

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros voeren onder de naam New Main B.V. integraal de design&build-opdracht uit voor de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk. Het ontwerp is van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam). Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4.

Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt eind 2017 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2019. Voor meer informatie over het project: www.wijbouwen.nu/eponewmain.

Foto: David Rozemeijer

Stuur artikel door