Nieuw kantoor Europees Octrooibureau in Rijswijk bereikt hoogste punt

Aan de A4 in Rijswijk bouwen TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros het nieuwe gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB) in een integrale samenwerking. Het door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners ontworpen gebouw bereikt vandaag, 27 juni 2017, het hoogste punt van 107 meter.

Foto: Cor Ruitenberg

Het kantoorgebouw heeft een lengte van 150 meter en een breedte van slechts 12,6 meter, exclusief de glazen voorzetgevels. De totale oppervlakte is hiermee ruim 80.000 m2. Het is één van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland. Op 25 juni 2014 legde Benoît Battistelli, president van het EOB, samen met minister-president Mark Rutte de eerste steen in Rijswijk. Drie jaar later is nu de vlag geplaatst op 107 meter hoogte.

“Het nieuwe kantoor is ontwikkeld om beter te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar diensten van het EOB. Het pand voorziet de medewerkers van de meest geavanceerde faciliteiten en we zien het als een belangrijke investering in de toekomst van het EOB in Nederland”, aldus Benoît Battistelli, president van het EOB. “De ’hoogste punt’-ceremonie is weer een belangrijke stap in de ontwikkeling van het gebouw dat niet alleen een hommage is aan de locatie in Den Haag, maar dat ook een ideale werkomgeving biedt voor de multiculturele gemeenschap van het EOB.”

Comfort en rust in het ontwerp

Het transparante ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam) is inmiddels duidelijk te zien. In het gebouw wordt 100.000 m2 glas toegepast.

Jean Nouvel: “Het EOB-gebouw is een weergave van de karakteristieke polder. De horizontaliteit van de zee vastgelegd; waarbij de uitgestrektheid van het landschap de horizon laat vervagen en zich uitstrekt in een eindeloze hemel. We brengen, in deze aardse havenwereld, een vlaggenschip van indrukwekkende schaal en proportie. Van onverwachte materialen en volledige geometrische abstractie. Dit gebouw is sereen, ongenaakbaar, onderdeel van het firmament. Het neemt de kleur van de lucht aan dankzij de lichte weerspiegeling van het heldere gevelglas. Het staal van de horizontale lijnen geven het ritme. We willen gevoelens van privilege en plezier opwekken. Het privilege om de lucht en de horizon in te zetten als basisonderdelen van de architectuur.”

Diederik Dam: “Vandaag vieren we een bijzondere mijlpaal voor dit innovatieve project, waarbij er nog veel werk voor ons ligt. Nu al wordt zichtbaar hoe de transparantie en reflectie van het gebouw straks ook de ambitie en het aanzien van deze belangrijke internationale organisatie zullen reflecteren.”

Innovaties

Het gebouw kenmerkt zich door een aantal innovaties. Zo kent het ontwerp een dubbele gevel, op 8 meter afstand van de eigenlijke gevel. Door deze constructie ontstaat er een open atrium met natuurlijke en dus duurzame ventilatie. Delen van deze glasgevels zijn door abseilers gemonteerd. Daarnaast is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid (circa 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 13 meter breed), door middel van een stalen hoofdconstructie wordt opgetrokken.

Naast het duurzaam gebruik van de lucht tussen de twee gevels voor verwarming en koeling, gebruikt het kantoor ook warmte- en koudeopslag in de bodem met behulp van warmtepompen. Op het dak komen zonnepanelen voor het winnen van duurzame energie die onder andere wordt gebruikt voor de LED-verlichting.

De opzet van de inrichting is gericht op flexibiliteit. Alle installaties van het gebouw zijn geïntegreerd in het gecombineerde vloer/plafondsysteem, zodat ruimtes flexibel kunnen worden ingevuld. Ook is dit dé manier om meer verdiepingen en werkplekken te realiseren binnen de maximale bouwhoogte en binnen een dergelijk slank ontwerp.

“De scope van dit project bestaat voor TBI uit ontwerpen, engineering en bouwen”, vertelt directeur Ton Vaags namens de twee TBI-ondernemingen. “Dat, in combinatie met de omvang van ruim 80.000 m2 en de uitvoering in staal en glas, maakt dit tot een uniek en bijzonder complex project. Het levert een prachtig gebouw op, een landmark voor Rijswijk”.

Benoît Battistelli, President van EOB, en Ton Vaags, namens de TBI-ondernemingen, tijdens de officiële handeling: het hijsen van de vlag (Fotocredit: Cor Ruitenberg)

Strakke planning

In het gebouw komen 1.750 werkplekken, verdeeld over 26 verdiepingen. Doordat de kantoorverdiepingen ruwweg dezelfde indeling hebben, is bouwen met prefab onderdelen, zoals het prefab vloersysteem en de prefab installatiemodules mogelijk. De aanvoer van bouwmateriaal gebeurt op basis van dagproductie met een strakke planning om transportbewegingen te reduceren. Er wordt in shifts, 20 uur per dag gewerkt.

Over EOB

Het Europees Octrooibureau (EOB) is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EOB heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4. Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt de tweede helft van 2018 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2020. Voor meer informatie over het project: www.wijbouwen.nu/eponewmain.

Over de TBI-ondernemingen

J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn onderdeel van TBI. TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt. Het zijn allen ondernemingen die beschikken over hoogwaardige, specialistische expertise op het gebied van Techniek, Bouw en Infra met een gezamenlijke omzet in 2016 van € 1.573 miljoen. J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn zowel complementair op het gebied van diverse disciplines (bouw, elektrotechniek en werktuigbouwkunde) als op het gebied van het totale proces. En werken samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen en transparantie.

www.tbi.nl

Stuur artikel door