Nieuw kantoor van Triodos Bank bereikt het hoogste punt

Ton Vaags (J.P. van Eesteren) en Thomas Ummels (EDGE Technologies) hijsen de vlag

De bouw van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen bevindt zich in een bijzondere fase: het hoogste punt van het gebouw is bereikt. Het gaat om de bovenste verdieping van één van de drie torens die samen het kantoor vormen. De oplevering van het gebouw, dat gezamenlijk wordt ontwikkeld door EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate) en Triodos Bank, zal in de zomer plaatsvinden.

Op Landgoed De Reehorst in Driebergen ontwikkelen de partijen het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management. Het gebouw naast treinstation Driebergen-Zeist heeft drie torens, die in hoogte variëren van drie tot zes verdiepingen. De hoogste toren is niet hoger dan vijfentwintig meter en blijft hiermee onder de toppen van de omringende bomen.

Ellen Wiewel, programmamanager Nieuwe Huisvesting van Triodos: “Triodos geeft met haar komst een nieuwe impuls aan het landgoed. Daarmee wordt de balans tussen natuur, cultuur en economie versterkt.”

Contouren van glas en hout

Nu de top van de hoogste toren is bereikt, worden de contouren van het nieuwe kantoor steeds meer zichtbaar. De gevel is volledig van glas, zodat de werkplekken van medewerkers van Triodos Bank over veel daglicht beschikken en een sterke connectie met het omliggende landgoed hebben. De constructie van de drie kernen, de vloeren en de spanten bestaan uit hout wat het gebouw een natuurlijke uitstraling geeft.

Natuur in de hoofdrol

De natuur speelt een zeer belangrijke rol in het gehele ontwikkel- en bouwproces van het kantoor, vertelt Constantijn Berning, Development Director van EDGE Technologies"Voordat in 2018 de eerste schop de grond in ging, hebben we jarenlang onderzoek gedaan naar de ecologie, cultuurhistorie en archeologie in de omgeving. Landgoed De Reehorst is namelijk een onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (voorheen: ecologische hoofdstructuur). De komst van Triodos Bank naar De Reehorst versterkt de economische waarde van het landgoed en geeft een impuls aan een nieuwe verbinding tussen de diverse natuurgebieden in de regio."

Circulaire bouw

RAU Architecten, Ex Interiors en Arcadis Landschapsarchitectuur zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe kantoor van Triodos Bank en de herontwikkeling van het landgoed. De bouw van het gebouw en de bijbehorende landschapsontwikkeling is in handen van J.P. van Eesteren.

Ton Vaags, directievoorzitter J.P. van Eesteren: "De nieuwbouw van het kantoor voor Triodos Bank is een prachtige kans om de ambities op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen concreet te maken. Als partner van Madaster maken we voor dit project bijvoorbeeld een materialenpaspoort, waardoor remontabel bouwen ook echt mogelijk wordt. Daarnaast kunnen we de kennis van J.P. van Eesteren op het gebied van engineering en constructie in hout goed toepassen. Dit uitdagende project haalt het beste in ons team naar boven."

Het gebouw is remontabel: alle onderdelen en materialen kunnen aan het einde van de gebruiksduur hergebruikt worden. In lijn met de missie van Triodos en  partners om gebouwen slimmer en duurzamer te maken, wordt het nieuwe Triodos kantoor zo veel mogelijk geprefabriceerd en op locatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een relatief kleine bezetting op de bouwlocatie nodig is en de natuur zo min mogelijk wordt verstoord.

Toonaangevend voor de toekomst

Dankzij het gebruik van onder meer warmte-koude-opslag en zonnepanelen wordt het nieuwe kantoor van Triodos Bank energieneutraal. Daarnaast staan in het gehele bouwproces duurzame materialen centraal. In de constructie en het interieur wordt bijvoorbeeld hout afkomstig van het landgoed en uit de nabijgelegen Utrechtse Heuvelrug hergebruikt. De ambitie is om bij oplevering duurzaamheidslabel BREEAM Outstanding te behalen. Berning: "Ons gespecialiseerde team ontwikkelt samen met Triodos en partners een circulair kantoor passend bij de duurzame missie van Triodos Bank."

Stuur artikel door