Nieuwe beelden van KJ Den Haag gelanceerd

Op woensdag 6 september zijn nieuwe beelden van KJ Den Haag gelanceerd. Op de impressies zijn onder meer te zien: de nieuwe stadshal, het plein en de woontorens, die bovenop de huidige fietsenstalling worden gebouwd en Den Haag Centraal verbinden met de Koekamp. De beelden zijn ook te zien op de bouwschutting die om het plein heen staat, aan de kant van New Babylon en de Bezuidenhoutseweg. Deze bouwschutting werd onthuld door wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling). De bouw van de nieuwe entree van Den Haag start eind dit jaar en duurt naar verwachting drie jaar.

De stadshal vormt de nieuwe entree van Den Haag

Wethouder Van Asten presenteert de nieuwe impressies

Wethouder van Asten: “We gaan eindelijk bouwen aan de entree die onze stad verdient. Jarenlang hebben we moeten aankijken tegen een bouwput, een schamel geitenweitje. Het Koningin Julianaplein is een zeer centraal gelegen plek en daarmee erg belangrijk voor het aanzicht van onze stad. De komende jaren zal er nog gebouwd worden, maar daarna kunnen Hagenaars trots zijn op de nieuwe entree van de stad.”

Entree met Haagse elementen 

Het ontwerp van de stadsentree, dat KJ Den Haag is genoemd, verwijst op meerdere manieren naar de stad Den Haag. Zo komen in het houten plafond van de stadshal wetsteksten uit het Verdrag voor de Rechten van de Mens, wat verwijst naar Den Haag als internationale stad van Vrede en Recht. Ook verwijst de golvende structuur van de stadshal naar het duinlandschap. 

Op de golvende plint komen twee woontorens van ongeveer 90 meter hoog met een variatie aan koop- en huurappartementen. Beide torens worden verbonden door groene daktuinen. Deze liggen bovenop de te bouwen stadshal met commerciële ruimten, een open ruimte met gewelfd, houten plafond die in directe verbinding staat met Den Haag Centraal. Over het vernieuwde Koningin Julianaplein kunnen mensen vanuit het station direct richting de Koekamp en het Malieveld lopen. KJ Den Haag is ontwikkeld door de Ontwikkelingscombinatie KJ-plein (OCKJ), een samenwerking van Amvest en Synchroon, en wordt gebouwd door J.P. van Eesteren. 

Bredere strategie voor tienduizenden mensen 

Het Koningin Julianaplein is onderdeel van de ontwikkelingen in het Central Innovation District. Het gebied tussen en rondom de grote drie Haagse stations (Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI). Met het CID werkt de gemeente samen met de stad aan de ontwikkeling van een gebied dat de economische concurrentie met het buitenland aankan. Met aantrekkingskracht voor talent, bedrijvigheid en kennis, waardoor nieuwe werkgelegenheid ontstaat. Het gebied levert nu al werk voor bijna 80.000 mensen en telt het 30.000 studenten. Er wonen 45.000 mensen in het gebied, in 23.000 woningen. 

Fietsenstalling tijdelijk dicht 

Voor de bouw van de nieuwe stadsentree wordt de ondergrondse fietsenstalling op het Koningin Julianaplein gesloten van 1 oktober tot december 2024. Fietsers kunnen parkeren in de Fietsflat (Rijnstraat) en in de stalling aan de Anna van Buerenstraat. OV-fietsen staan in de stalling Stichthage, onder het Centraal Station. In december 2024 gaat een deel van de stalling weer open.

Stuur artikel door