Nieuwe houten huisvesting Triodos Bank houdt rekening met natuur

Geschreven door Industriebouw, december 2019

Het houten gebouw gaat prachtig op in het omringende landgoed. Foto: Bert Rietberg

Het eerste grootschalige houten kantoorgebouw staat op het landgoed De Reehorst in Driebergen/Zeist en vormt het nieuwe onderkomen van Triodos Bank Nederland. Met het volledig remontabele pand zetten de architecten en de ontwikkelaar wereldwijd een belangrijke toon op circulair en duurzaam gebied en krijgt het gebouw met een materialenpaspoort toegang tot de toekomst.

Met de nieuwe huisvesting wil Triodos Bank een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzaam ontwikkelen. Het landgoed in zijn totaliteit is het vertrekpunt. De aanwezige natuur en natuurelementen met monumentale en cultuurhistorische waarde is zoveel mogelijk behouden of is nieuw aangelegd. Voorafgaand aan de werkzaamheden is er telkens gecontroleerd op aanwezigheid van broedende vogels. Ook is bij het bepalen van de plaats van het gebouw rekening gehouden met de vliegroutes van vleermuizen op het landgoed. De hoogte van het kantoor is beperkt tot 25 meter, rekening houdend met de boomgrenzen in de directe omgeving van het gebouw.

Originele boomstammen

Het moderne kantoor met haar biomimetische architectuur is onderverdeeld in drie torens, en loopt richting de bosrand op in hoogte van een naar vijf verdiepingen. De kern is gemaakt van hout, evenals de vloeren, de liftschachten en de kolommen. In het gebouw zijn 1.615 m3 gelamineerd hout, ruim 1.008 m3 kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen verwerkt. Alleen de kelder kent vanwege de waterhuishouding nog een betonconstructie. Hierdoor is een gebouw ontstaan met de laagste CO2-voetafdruk tot nu toe.

Verlichtingsplan

De groendaken hebben een waterbuffer die in de zomer verkoelend werken. De gevels zijn volledig van glas. Dit zorgt voor optimale toetreding van daglicht en een sterke relatie met het landschap. Om overlast van de zon tegen te gaan, is er speciaal drievoudig gecoat glas toegepast en is er een lamellen zonwering geplaatst. Het verlichtingsplan zorgt ervoor dat de lichtoverlast van het gebouw ’s avonds voor de omgeving tot een minimum beperkt wordt. De akoestiek wordt opgelost door een combinatie van een akoestisch klimaatplafond en akoestische materiaalafwerking voor het inbouwpakket en interieur, zoals zachte vloerbedekking, linnen wanden en bekleding op de meubels toe te passen. Daarnaast is veel van het interieur gemaakt van hout. Dit bevordert de beperking van akoestiek in de vorm van nagalm.

Uit elkaar te schroeven

Het gebouw is remontabel: Alle onderdelen en materialen kunnen aan het einde van de gebruiksduur uit het gebouw gehaald worden en daarna hergebruikt worden. Doordat het gebouw letterlijk in elkaar is geschroefd met 165.312 schroeven, kan men het gebouw in de verre toekomst ooit weer uit elkaar schroeven zonder dat er waardeverlies optreedt. Het nieuwe Triodos kantoor is zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. In het Madaster is aan de hand van een materialenpaspoort vastgelegd welke materialen gebruikt zijn. Zo is duidelijk welke grondstoffen het gebouw kan leveren zodra het aan het einde van zijn levenscyclus is. Op deze manier wordt hergebruik van de materialen gefaciliteerd. Het ontwerp behaalde met een zeldzaam hoge score het BREEAM-NL Outstanding-certificaat. Het is door de opwekking van zonne-energie energieneutraal.

In het gebouw zijn 1.615 m3 gelamineerd hout, ruim 1.008 m3 kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen verwerkt. Foto: Bert Rietberg

Kader

Integraal duurzaam ontwerp van installaties

Installatietechnisch adviseur Deerns Nederland BV heeft aansprekende projecten gerealiseerd voor luchthavens, gezondheidszorg, datacenters, vastgoed en infra. Vandaar dat het wereldwijd opererende ingenieursbureau is ingeschakeld bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank Nederland in Driebergen. Het kantoorpand, met hout als belangrijkste grondstof, is remontabel ontworpen. Dit betekent dat het in de verre toekomst zonder waardeverlies volledig uit elkaar gehaald kan worden.

Het ontwerp behaalde met een zeldzaam hoge score het BREEAM-NL Outstanding-certificaat. Het energie- en klimaatconcept van Deerns had daarin een belangrijk aandeel. "Het doel was een zo hoog mogelijke certificering, waarbij we ook keken naar andere visies, zoals Cradle to Cradle en circulair", zegt Lucien Engels, senior projectmanager bij Deerns Nederland. "Doordat het kantoor vanuit de filosofie van biomimicry een ecologisch en transparant ontwerp kreeg, was het de uitdaging om met de glazen gevels een bouwkundig optimum te vinden in relatie tot de zontoetreding. Die werd gevonden in de ronde bouwvormen en balustrades met daarbij de zonwering en groene daken. In het houten gebouw is met de all-electric installaties en 3.600 m2 zonnepanelen veel aandacht besteed aan het integraal duurzaam ontwerpen van de installaties. Mede dankzij het bodemopslagsysteem, maar ook door gebruikelijke technieken zoals HTK en LTV, is het gebouw energieneutraal inclusief de gebruikers." Met de klimaateilanden, die boven het lattenplafond in het zicht zijn gemonteerd, is Deerns ook in staat geweest om alles adequaat op elkaar aan te laten sluiten. Engels: "Het was een mooi project, waarbij we - samen met de andere partijen - een uitstekende prestatie hebben geleverd."

Dankzij de opwekking van zonne-energie is het pand energieneutraal. Foto: Bert Rietberg

Stuur artikel door