Ontwikkeling 'Beagle Marconi' in Rotterdam van start

Afgelopen vrijdag hebben ontwikkelaar Beagle Building en ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren een overeenkomst met Havenbedrijf Rotterdam voor de gronduitgifte voor Beagle Marconi getekend. Het op de hoek van de Marconistraat en Benjamin Franklinstraat in Rotterdam te realiseren duurzame gebouw, biedt vanaf medio 2024 hoogwaardige laboratorium- en kantoorruimten voor start-ups, scale-ups en gevestigde bedrijven in de (bio)technologie en innovatieve maakindustrie.

Kantoor- en laboratoriumruimten

In het zeven verdiepingen tellende ‘multi tenant’ gebouw is ca. 11.000 vierkante meter aan flexibele kantoor- en laboratoriumruimten beschikbaar. De units variëren voorlopig van 500 tot 5.000 vierkante meter. Het wordt daarmee de eerste nieuwbouw van het Testing & Producing cluster in Merwe-Vierhavens, onderdeel van het Rotterdam Makers District.

Innovatief woon-werkgebied

Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt samen met gemeente Rotterdam het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). Het (voormalig) haven- en industriegebied transformeert de komende jaren naar een innovatief woon-werkgebied, waar de verbinding tussen haven en stad wordt gemaakt. Het Havenbedrijf Rotterdam werkt in dit gebied aan een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven en kennisinstellingen die bijdragen aan een slimme en duurzame haven. M4H vormt samen met RDM het Rotterdam Makers District; dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Het Rotterdam Makers District wordt optimaal ingericht voor een ecosysteem van innovatieve maakindustrie, publieksfuncties en nieuwe woonvormen. De meerwaarde zit niet alleen in de fysieke ruimte, maar vooral ook in een klimaat dat ondernemerschap en samenwerking tussen bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen stimuleert en versterkt.

Jeroen Steens, Director Port Development van Havenbedrijf Rotterdam: “De ontwikkeling van Beagle Marconi past binnen de strategie om M4H te ontwikkelen als levendig en innovatief woon-werkgebied. De laboratorium- en kantoorfunctie van Beagle Marconi is een mooie, nieuwe toevoeging aan het vastgoed en het innovatienetwerk in het gebied.”

Succesvol Beagle concept

“Daar sluiten wij als ontwikkelende bouwer graag bij aan”, aldus Marco Peppel, directievoorzitter van J.P. van Eesteren. “We borduren hiermee voort op onze eerdere succesvolle en soortgelijke ontwikkelingsprojecten op het Leiden Bio Science Park: Beagle Darwin (2006) en Beagle Zernike (2015). ”

“We hebben veel ervaring met de ontwikkeling van lab- en kantoorruimte voor innovatieve bedrijven. Zo is bijvoorbeeld Galápagos al 6 jaar gevestigd in Beagle Zernike in Leiden”, zegt Ruud van Spronsen, namens Beagle Building. “En ons LabHotel in de Rotterdam Science Toren biedt turn-key laboratoria aan voor flexibele perioden. Mooi om alle expertise nu te zien samenkomen in de Beagle Marconi.”

Beagle Marconi: duurzaam en flexibel

Vanwege de innovatieve en hoogtechnologische toekomstige gebruikers, wordt Beagle Marconi  volledig voorbereid op (lab) onderzoekwerkzaamheden in Bio Safety Level 1, 2 of 3. Ook is het geschikt voor werken onder Good Laboratory Practice en Good Manufactory Practice.

Beagle Marconi wordt een zeer duurzaam gebouw met een maximaal flexibele opzet voor de invulling van kantoor- en laboratoriumfuncties. Daarnaast worden diverse technische oplossingen toegepast om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities. Hiertoe worden onder andere de ontwerprichtlijnen van BREEAM gevolgd.

Start verhuur

Met het aangaan van de gronduitgifte is de ontwikkeling en de verhuur van Beagle Marconi van start gegaan. De bouwactiviteiten vangen in de loop van 2023 aan. De oplevering en ingebruikname staan vanaf medio 2024 gepland.

Over Beagle Building

Beagle Buiding BV, ontstaan uit PCS Design & Construction en LabHotel, is een kleine vastgoed ontwikkelaar met een specifieke expertise. Met de ervaringen van de ontwikkeling en realisatie van Beagle Darwin en Beagle Zernike en de inhoudelijke kennis op gebied van onderzoek en analyse in een specifieke laboratorium omgeving, een unieke combinatie om een passende huisvesting te realiseren voor toekomstige huurders.

V.l.n.r. Jeroen Steens (directeur Havenbedrijf Rotterdam), Ruud van Spronsen (directeur Beagle Building), Michael Venderbos (directeur Klant & Markt bij J.P. van Eesteren) en Joost van Pelt (hoofd Projectontwikkeling bij J.P. van Eesteren).

Stuur artikel door