Paviljoen 'This is Holland' opgeleverd

Fotografie: Bert Rietberg

Eerste flying Theatre in rij van attracties in Europese steden

J.P. van Eesteren heeft het paviljoen van het unieke project THIS IS HOLLAND opgeleverd. Deze nieuwe attractie naast het Eye museum en de A’DAM Toren in Amsterdam, biedt een adembenemend beeld van een klein maar uniek land. Het hoogtepunt van THIS IS HOLLAND is The Flight Experience, waarbij het echt lijkt alsof je vliegt. Een unieke vliegervaring die de bezoeker rakelings langs vele ‘must sees’ van Nederland laat scheren.

In totaal telt het 24 meter hoge gebouw drie verdiepingen boven een transparante plint. Het ontwerp van Mopet Architecten is gerealiseerd in een membraamgevel op een zig zag gevel. De gevel bestaat uit een aluminium kader. Het PVC gevelmembraan zit tussen deze aluminium profielen gespannen. J.P. van Eesteren realiseerde het paviljoen binnen twaalf maanden in opdracht van THIS IS HOLLAND, die bij deze ontwikkeling werd bijgestaan door Lingotto.

De vorm van het gebouw – dat de contouren heeft van een olievat – verwijst naar de locatie: het voormalige Shell-terrein. In de naastliggende en door J.P. van Eesteren gerenoveerde A’DAM Toren was voorheen het Shell-hoofdkantoor gevestigd. Als onderdeel van de renovatie van de A’DAM Toren werd vorig jaar ook een parkeergarage gerealiseerd. This is Holland bevindt zich bovenop deze garage. Er is bij de aanleg rekening mee gehouden dat het fundament de extra last van het THIS IS HOLLAND-gebouw moest gaan dragen.

De vier hoofdkolommen uit de parkeergarage zijn op de begane grond als prefab kolommen doorgezet naar de tweede verdieping. Deze verdiepingsvloer fungeert als tafelconstructie voor de bovenliggende verdiepingen. De eerste verdiepingsvloer is vervolgens met ankers hangend aangebracht.

Over THIS IS HOLLAND

THIS IS HOLLAND is de eerste in een reeks van deze attracties die zullen verrijzen in een aantal Europese wereldsteden. Het project zal dan ook als blauwdruk gaan dienen voor volgende ‘THIS IS…’-attracties in Europa. THIS IS HOLLAND opent het najaar van 2017 haar deuren.

THIS IS HOLLAND ontwikkelde het vastgoed in eigen beheer. Via een sale and leaseback is het eigendom direct na oplevering overgedragen aan Overhoeks Leisure Real Estate b.v., een 100% dochteronderneming van Nedstede Groep. Nedstede richt zich op het duurzaam ontwikkelen van vastgoedconcepten in de Amsterdamse leisure markt en wil daarmee voor ondernemers de ruimte creëren om uit te blinken en boven de massa uit te stijgen. Kortom een vliegende start voor THIS IS HOLLAND.

Stuur artikel door