Renovatie Binnenhof: 'We gaan hier vakwerk toepassen'

Gepubliceerd: Kamerbode, editie maart 2023, magazine van de Tweede Kamer

Hans Dobbe is projectdirecteur techniek bij Croonwolter&dros, betrokken bij de renovatie van het Tweede Kamercomplex aan het Binnenhof. Hij zorgt er met zijn team voor dat alles straks technisch klaar is voor de toekomst. “We gaan hier echt vakwerk toepassen.”

Wanneer Hans Dobbe een bezoeker meeneemt in het verlaten Tweede Kamergebouw, laat hij geen historische of monumentale plekjes zien maar vooral machines, apparaten en kabels. Kilometers kabels. Waar gaan die heen, waar begin je als het je werk is om de complete techniek te moderniseren?

Raam openzetten

De projectdirecteur, met ruim 35 ervaring in de installatietechniek, blijft er koel onder. “Alles heeft een kop en een staart, ook in de techniek. Het begint bij het stopcontact op je werkplek en het eindigt in een technische ruimte.” Dat in sommige gebouwdelen de luchtverversing nooit verder gekomen is dan het al dan niet openzetten van een raam, maakt het voor hem alleen maar interessanter. “We gaan dit allemaal bij de tijd brengen.”

De noodzaak tot technische modernisering van beveiliging, ict en klimaat vormde de belangrijkste aanleiding om het complex grondig te renoveren. Sterker: de hele renovatie is voor 70 procent technisch. De systemen worden waar nodig vernieuwd en, zo onzichtbaar mogelijk, ingepast. Het team van Dobbe is momenteel bezig om het technisch ontwerp uit te werken. Dat betekent: in overleg met de architecten oplossingen verzinnen om apparatuur en leidingen te kunnen plaatsen met zo weinig mogelijk aantasting van de (historische) architectuur. Dobbe geeft zomaar een voorbeeldje: “In gebouw Justitie gebruiken we bijvoorbeeld de schoorstenen die er al zijn als ventilatiekanalen.” Zo’n 35 mensen werken achter tekentafels en computers aan een driedimensionaal technisch ontwerp, terwijl ongeveer tien mensen in de gebouwen rondlopen om te beoordelen of de mogelijkheden ook echt toepasbaar zijn.

'Alles heeft een kop en een staart, ook in de techniek. Het begint bij het stopcontact op je werkplek en het eindigt in een technische ruimte. We gaan dit allemaal bij de tijd brengen.'
Hans Dobbe, projectdirecteur techniek Croonwolter&dros

Adviserende rol

De aard van het project brengt met zich mee dat de projectdirecteur en zijn team ook een adviserende rol hebben. “Dat geeft dit project extra waarde, want mijn mensen krijgen meer waardering voor hun vak. Dat vergroot de betrokkenheid.” En het stimuleert hen om een topprestatie neer te zetten. “Voor minder doen we het niet, want je moet met deze veelheid aan gebouwen, stijlen en periodes wel maatwerk leveren. We hebben 3.200 ruimtes in dit complex. Met prefab-oplossingen kom je niet ver.”

Beroemde gebouwen

Dobbe heeft nog nooit aan zo’n groot renovatieproject gewerkt. Hij heeft wel beroemde gebouwen voorzien van moderne techniek, van Haagse ministeries tot ziekenhuizen en datacenters. “Als ik bijvoorbeeld langs de twee torens rijd op het Weena in Rotterdam, zeg ik nog steeds trots tegen mijn vrouw en kinderen dat ik daaraan heb meegewerkt. Dat was 35 jaar geleden een revolutionair project. Ik verwacht dat de renovatie van het Binnenhof straks ook in dat rijtje past. Vanwege de bouwkundige- en installatietechnische uitdagingen, maar ook omdat er zoveel stakeholders zijn. En omdat dit het politieke centrum is, kijkt heel Nederland mee. Dat voel je ook voortdurend en maakt het extra leuk.”

Voor de renovatie van de Tweede Kamergebouwen aan het Binnenhof zijn drie TBI (groep van techniek-, bouw- en infra)bedrijven aangesteld. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwactiviteiten, aannemingsbedrijf Nico de Bont is gespecialiseerd in de monumentale gebouwdelen en Croonwolter&dros realiseert de modernisering van de installaties.

Stuur artikel door