Rooswijck 5: stoer, duurzaam en… van hout

(c) Kees Hummel voor Kroonenberg Groep

In opdracht van Kroonenberg Groep bouwt J.P. van Eesteren een nieuw kantoorpand op het souterrain van het voormalige gebouw aan de Rooswijck 5 in Amsterdam. Een fraai construct van staal, glas, natuursteen én hout, vervangt het sterk verouderde en uitgeleefde pand, resulterend in een stedelijk en stoer landmark; klaar voor de toekomst.

Het ontwerp van het nieuwe gebouw komt uit de koker van Damast Architecten. Zij bewijzen dat bij zo’n ingrijpend nieuwbouwproject duurzaamheid en bestaande bouw niet uit het oog worden verloren. Het souterrain is behouden en dient als fundering voor de nieuwe opbouw. Bijzonder is dat de hoofddraagconstructie van hout is. “Dat geeft een hele natuurlijke look en ziet er top uit”, aldus Leon van Breukelen, projectmanager namens J.P. van Eesteren. “Zo’n houtconstructie bouwt snel op, maar is ook wel kwetsbaar. Bijvoorbeeld voor weersinvloeden. Je moet weten hoe je er in een bouwproject mee om moet gaan. Nu hebben we bij J.P. van Eesteren recent al aardig wat houtbouwprojecten uitgevoerd, zoals het nieuwe circulaire kantoor voor Triodos Bank en woontoren HAUT in Amsterdam; dus die ervaring is aanwezig.”

Trap met laminan

Aan de binnenzijde van het gebouw blijft het hout zichtbaar. Aan de buitenzijde komen aluminium gevelpanelen. “In combinatie met de grote glasvlakken geeft dat een hele chique uitstraling”, vervolgt Van Breukelen. “Het met armaflex bekleden van de in het zicht blijvende installaties en de toepassing van natuursteen in de dorpels en trappen – bekleed met laminan – accentueert dat nog eens extra. Het is een modern en strak ontwerp, dat door z’n eenvoud en de gebruikte materialen duurzaam is en aanvoelt, maar tegelijkertijd ook luxe.”

Het souterrain en de verdieping fungeren zelfstandig en delen een gemeenschappelijke entree. De beide verdiepingen bieden een gezamenlijk verhuurbaar vloeroppervlak van ongeveer 1.320 vierkante meter en worden maximaal vrij indeelbaar. Daardoor is het gebouw geschikt als kantoorruimte, maar bijvoorbeeld ook als atelier, sportschool, kliniek of studio. J.P. van Eesteren is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het gehele bouwtraject tot en met de installaties, sanitair en verlichting. Eind september 2022 staat de oplevering gepland.

Bijzonder is dat de hoofddraagconstructie van hout is. Dat geeft een hele natuurlijke look en ziet er top uit.
Leon van Breukelen, projectmanager

Stuur artikel door