Snelle actie voor heropening WoonPlaza

De bouwplaats op Woonplaza A2 (c) Bert Rietberg

Scheurvorming werd voorzien van meetapparatuur.

Als Dennis van der Putten begin augustus een telefoontje krijgt omdat er iets loos is bij WoonPlaza A2, weet hij nog niets van het hectische scenario dat op hem ligt te wachten. Een ruime drie weken later kan er echter alweer als vanouds worden gewinkeld. “Alle credits voor het team.”

Van der Putten, senior associate asset manager bij de Duitse vastgoedbelegger PATRIZIA; eigenaar van WoonPlaza, schrikt behoorlijk als hij, geattendeerd door CBRE, de beheerder van het complex, een inspectie uitvoert. “In de loopbrug tussen de Gamma en Leen Bakker zit een behoorlijke scheur in de vloer en er liggen een paar losse moeren. We hebben dat stuk meteen afgezet en er een constructeur bij gehaald, die scheurmeters heeft geplaatst. Al snel bleek dat er beweging was en de constructie van de vakwerkspanten niet voldeed aan de minimale eisen. Dan is er maar één oplossing: meteen ontruimen; Bouw- en Woningtoezicht erbij halen en de Brandweer informeren.”

Supervlot

Het 30.000 vierkante meter grote winkelcentrum met woon- en doe-het-zelf winkels in Amsterdam Zuid-Oost is in een half uurtje leeg. Van der Putten: “Dat ging supervlot. Veiligheid boven alles, maar je wilt niet weten wat dit aan financiële consequenties met zich meebrengt. Echt wel een klein drama.”

Vanwege de expertise en het netwerk wordt bouwbedrijf J.P. van Eesteren er direct bij gehaald om samen met de constructeur een oplossing te bedenken. “In korte tijd moet er dan heel veel werk verzet worden”, aldus Sander Spoor, projectmanager bij J.P. van Eesteren. “Dat zorgt wel voor wat stress, maar geeft anderzijds ook veel energie. Een bijzonder project dat we echt als één team opgepakt hebben met constructeur Van Rossum, Mammoet, CBRE, PATRIZIA en natuurlijk mijn eigen collega’s onder leiding van bouwkundig uitvoerder André Wijbenga.”

Opbouw mobiele rupskraan (LR 1500 72 m SL2 DB) gereed.

De kraan werd geplaatst op een zandbed met draglineschotten.

Rupskraan

Ook voor Mammoet, dat door J.P. van Eesteren werd ingeschakeld, was dit geen alledaagse klus. “We werken veel met stoppingen in allerlei vormen om constructies te ondersteunen, maar punt was dat je hier niet onder de loopbrug kon komen, vanwege de veiligheid”, licht Mike Ekkel, directeur Regio Noord van Mammoet toe. “In een week hadden we het plan op orde”, vult Spoor aan. “Daarna begint dan de uitvoering.” Zo moest het materieel van Mammoet vanuit heel Nederland aangevoerd worden. Ekkel: “We hebben enorm veel energie gestoken in de voorbereiding: van de engineering tot aan het preparen van de mobiele rupskraan en het plaatsen van de draglineschotten op een bed van zand. Daarna verliep de uitvoering heel soepel. Je kent elkaar natuurlijk allemaal wel, maar we hadden nog nooit op zo’n manier samengewerkt. Het liep echt gesmeerd.”

Voorzorgsmaatregel: hijsbalk voor de borging staalcontructie probleemgebied.

Staalcontructie probleemgebied.

Rollercoaster

Ook voor Anne van der Sluis, directeur en senior adviseur bij constructeursbureau Van Rossum, was het een ‘rollercoaster ride’. “Continu schakelen. Hectisch, maar erg interessant om te doen en de samenwerking liep prima. Gelukkig is de situatie snel veiliggesteld. Een groot compliment voor PATRIZIA. Toen het probleem duidelijk werd, hebben ze zonder aarzeling de WoonPlaza ontruimd. Heel daadkrachtig.”

“Uiteindelijk is het snel gegaan”, blikt Van der Putten terug. “Op 6 augustus is WoonPlaza ontruimd. Op 28 augustus konden we de constructieve veiligheid weer waarborgen en een dag later gingen de winkels open. We gaan nu zo snel mogelijk aan de permanente oplossing werken. Alle credits naar het team van J.P. van Eesteren, Mammoet, Van Rossum en CBRE!”

Hijsbalk in positie gebracht op het dak.

Opbouw van de eerste stopping.

De gevel- en plafondplaten worden op afstand verwijderd vanwege de veiligheid.

Op afstand gestuurde plaatsing van een stopping.

3 van de 4 stoppingen in positie gebracht ter ondersteuning van het probleemgebied.

Detail van een vijzel.

Stuur artikel door